Dieta na masę mięśniową - założenia, jadłospis
Dieta na masę pomaga w zdrowy sposób zwiększać masę ciała, zwłaszcza tkankę mięśniową. Ale mięśni potrzebują nie tylko wyczynowi sportowcy. Osoby mało aktywne lub starsze, dzięki sprawnym mięśniom, są mniej narażone na upadki, kontuzje, problemy z utrzymaniem równowagi.
Mięśnie potrzebują codziennych dostaw pełnowartościowego białka, przy czym lepiej, by 75% pochodziło z produktów zwierzęcych. Są one bowiem bogate w aminokwasy rozgałęzione, wydłużające czas pracy mięśni i wspomagające ich regenerację po wysiłku. Najlepszym źródłem białka jest mięso (sięgaj po c hude – drób, chudą wołowinę, polędwicę), ryby, jak również mleko i produkty mleczne (jogurty, kefir, sery) oraz jajka. Zwykle wystarczy jedno lub dwa, bowiem w jajku kryją się wspomniane wcześniej odżywcze białko, witaminy D, E i z grupy B, na które wzrasta zapotrzebowanie przy wzmożonym wysiłku fizycznym.
Jeśli chodzi o odżywianie tkanki mięśniowej, duże znaczenie ma dobieranie składników do planu dnia. Posiłek jedzony przed treningiem (czy większą aktywnością, którą mamy w planach, np. wycieczką rowerową) powinien zawierać węglowodany złożone: płatki zbożowe, chleb razowy, kasze, ryż pełnoziarnisty. Natomiast bezpośrednio po uprawianiu sportu (do 30 minut) – sięgamy po węglowodany proste, np. z banana. Owoce są źródłem cennych składników mineralnych i witamin, mających działanie antyoksydacyjne.
Antyoksydanty oczyszczają organizm z wolnych rodników, które negatywnie działają na stan zdrowia, a mogą kumulować się podczas długotrwałego treningu. Po wysiłku wspomagamy się też porcją białka. W ramach przekąsek warto chrupać migdały pełne aminokwasów i witaminy E – czyli silnego przeciwutleniacza, który przyspiesza regenerację mięśni. Program żywieniowy na wzmocnienie mięśni nie może zawierać dużej ilości tłuszczu. Najlepiej wybierać tłuszcze najlepszej jakości, czyli oleje (oliwę, olej rzepakowy lub słonecznikowy).