jcl-mind jcl-mind

Dieta MIND

Oparta na pełnoziarnistych produktach zbożowych, zielonych warzywach, nasionach roślin strączkowych i owocach jagodowych. Poprawia pamięć i koncentrację, spowalnia proces starzenia się organizmu, zmniejsza ryzyko depresji oraz chorób takich jak Alzheimer czy Parkinson.

Zadbaliśmy o to, by w programie Jesz co lubisz w diecie MIND znalazły się składniki będące źródłem cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli orzechy, nasiona, czy tłuste ryby morskie. Jestem pewna, że konsekwentne stosowanie tego planu zmniejszy zmęczenie i znacząco poprawi efektywność funkcjonowania.

Ewelina Ogrzewała, dietetyk

Ewelina Ogrzewała

Przykładowy jadłospis dla diety MIND

Smoothie komosowe na koncentrację z malinami, borówkami i bananem
  1. Kalorie: 329 kcal
  2. Składniki:
    1. Quinoa - komosa ryżowa biała sucha: 30g, 2 łyżki
    2. Mleko spożywcze 2% tłuszczu:188 ml, około 0.8 szklanki
    3. Maliny: 55g, około 0.5 szklanki
    4. Borówka amerykańska: 75g, około 0.5 szklanki
    5. Banan: 55g, około 0.5 sztuki
    6. Orzechy włoskie: 3g, 1 sztuka
  3. Sposób przygotowania:
    1. Ugotuj komosę ryżową przez około 15-20 minut w proporcji 2:1-dwukrotnie więcej wody.
    2. Owoce obierz i większe z nich pokrój na mniejsze cząstki.
    3. Wszystkie składniki wraz z mlekiem przełóż do blendera i zblenduj na smoothie.

      * Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
      ** Żeby zniwelować gorzkawy posmak komosy warto przed ugotowaniem wypłukać ją kilkakrotnie w zimnej wodzie.
      ***Jeśli boisz się o wytrzymałość swojego blendera twarde składniki posiekaj nożem.
      **** Jeśli twoje smoothie jest zbyt gęste, dolej wody.

Śniadanie
Kefir z borówkami i orzechami laskowymi
  1. Kalorie: 203 kcal
  2. Składniki:
    1. Kefir 2% tłuszczu: 118g, około 0.5 szklanki
    2. Borówka amerykańska: 54g, 3 łyżki
    3. Orzechy laskowe łuskane: 18g, 1 łyżka
  3. Sposób przygotowania:
      Wymieszaj wszystkie składniki.
      * Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
      ** Orzechy możesz podprażyć na suchej patelni.
Drugie śniadanie
Potrawka z indykiem, brokułem, pieczarkami i kaszą gryczaną
  1. Kalorie: 558 kcal
  2. Składniki:
    1. Kasza gryczana sucha: 48g, 4 łyżki
    2. Indyk, mięso z piersi bez skóry: 100g
    3. Brokuł: 80g, 1 szklanka
    4. Pieczarki: 88g, 4 sztuki
    5. Orzechy włoskie: 15g, 5 sztuk
    6. Olej rzepakowy rafinowany: 14ml, 2 łyżki
    7. Sok z cytryny: 18 ml, 2 łyżki
    8. Jogurt naturalny 2% tłuszczu: 46g, 2 łyżki
    9. Czosnek: 7g, 1 ząbek
    10. Koper świeży: 6g, 2 łyżki
    11. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    12. Pieprz czarny: 2g, 2 szczypty
    13. Chili mielone: 2g, 2 szczypty
  3. Sposób przygotowania:
    1. Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.Mięso umyj, osusz i pokrój.
    2. Brokuł umyj i podziel na różyczki.
    3. Pieczarki umyj, obierz i pokrój.
    4. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem smaż mięso, aż się zarumieni. Następnie odłóż je na osobny talerz.
    5. Na patelnię wrzuć pieczarki i podsmaż, a następnie dodaj brokuły, przyprawy, odrobinę wody i duś pod przykryciem przez około 5-8 minut.
    6. Pod koniec dodaj sok z cytryny, kaszę, mięso, sól, pieprz i wymieszaj.
    7. Przygotuj sos mieszając jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i posiekanym koperkiem.
    8. Gotowe danie przełóż na talerz, polej sosem i posyp orzechami.
Obiad
Sałatka owocowa z gruszką, jabłkiem, cynamonem i rodzynkami
  1. Kalorie: 179 kcal
  2. Składniki:
    1. Gruszka: 128g, około 0.5 sztuki
    2. Jabłko: 113g, około 0.5 sztuki
    3. Rodzynki suszone: 20g, 4 łyżeczki
    4. Cynamon mielony: 1g, 1 łyżeczka

  3. Sposób przygotowania:
    1. Owoce obierz i pokrój w kostkę.
    2. Dodaj suszone owoce oraz cynamon i wymieszaj.

      * Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
Podwieczorek
Pasta z awokado, pomidora i czerwonej cebuli
  1. Kalorie: 274 kcal
  2. Składniki:
    1. Awokado: 84g, 3 plastry
    2. Pomidor: 80g, około 0.5 sztuki
    3. Cebula czerwona: 37g, około 0.3 sztuki
    4. Sok z cytryny: 9 ml, 1 łyżka
    5. Pietruszka, natka świeża: 2g, 1 łyżka
    6. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    7. Pieprz czarny: 1g, 1 szczypta
    8. Chleb żytni razowy: 52g, 1 kromka
  3. Sposób przygotowania:
    1. Pomidora sparz i obierz ze skórki.
    2. Awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ i rozgnieć widelcem.
    3. Pomidora, obraną cebulę oraz natkę pietruszki posiekaj i dodaj do awokado.
    4. Dodaj sok z cytryny oraz przyprawy i wymieszaj wszystkie składniki.
    5. Pieczywo posmaruj pastą.
Kolacja

Przykładowe dania dla diety MIND

Co zyskasz wybierając nasz program dietetyczny:

  • Plan dietetyczny skrojony na miarę, który pomoże Ci schudnąć, przytyć lub utrzymać wagę
  • Posiłki, które uwzględnią Twoje uwarunkowania fizyczne, alergie, choroby oraz aktywność fizyczną
  • Oszczędzisz czas i pieniądze z listą zakupów automatycznie generowaną do twoich posiłków
  • W każdej chwili będziesz mógł zadać pytanie specjaliście i otrzymać profesjonalną odpowiedź w kilkanaście minut!
  • Wprowadzasz zmiany, a nasz program automatycznie dopasowuje kolejne posiłki w Twoim planie dietetycznym
1 miesiąc
59 zł

 

Rozpocznij
2 miesiące
99 zł

Oszczędzasz 19 zł

Rozpocznij
6 miesięcy
199 zł

Oszczędzasz 155 zł

Rozpocznij

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami