jsc-dash jsc-dash

Dieta Dash

Dzięki niej zmniejszysz ryzyko miażdżycy, zawału czy udaru i obniżysz stężenie "złego" cholesterolu. Bazuje na świeżych warzywach i owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, rybach, chudym mięsie i niskotłuszczowym nabiale.  

Zwiększony udział białka w menu wskazany jest nie tylko osobom ćwiczącym siłowo, ale również zmagającym się z kontuzjami i w czasie rehabilitacji. Dieta wysokobiałkowa w programie Jesz co lubisz pomaga dostarczyć organizmowi zwiększoną ilość białka bez sięgania po jego wysokoprzetworzone substytuty.

Kamila Pawłowska, dietetyk

Kamila Pawłowska

Przykładowy jadłospis dla diety Dash

Smażone tofu z papryką, pieczarkami i szczypiorkiem (tofucznica)
  1. Kalorie: 319 kcal
  2. Składniki:
    1. Tofu naturalne: 120g
    2. Papryka czerwona: 56g, około 0.3 sztuki
    3. Pieczarki: 44g, 2 sztuki
    4. Szczypiorek: 4g, 1 łyżka
    5. Cebula: 22g, około 0.3 sztuki
    6. Czosnek: 7g, 1 ząbek
    7. Olej rzepakowy rafinowany: 14ml, 2 łyżki
    8. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    9. Pieprz czarny: 2g, 2 szczypty
    10. Papryka ostra mielona: 2g, 2 szczypty
  3. Sposób przygotowania:
    1. Pieczarki umyj, obierz i pokrój.
    2. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
    3. Paprykę umyj i pokrój.
    4. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę wraz z czosnkiem.
    5. Następnie dodaj pieczarki oraz paprykę i smaż.
    6. Kiedy pieczarki się lekko zarumienią dodaj przyprawy oraz tofu rozdrabniając je palcami na grube okruchy i smaż przez 3-4 minuty.
    7. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem.
          * Jeżeli tofucznica jest za sucha dodaj łyżkę wody lub mleka.
Śniadanie
Koktajl ze szpinakiem, jabłkiem, imbirem i daktylami
  1. Kalorie: 202 kcal
  2. Składniki:
    1. Szpinak świeży (baby): 28g, 1 szklanka
    2. Imbir, korzeń: 7g
    3. Jabłko: 226g, 1 sztuka
    4. Daktyle suszone: 24g, 4 sztuki
    5. Woda: 250ml, 1 szklanka
  3. Sposób przygotowania:
    1. Suszone owoce namocz we wrzątku.
    2. Owoce umyj, obierz i pokrój.
    3. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.
Drugie śniadanie
Spaghetti z soczewicą i jarmużem
  1. Kalorie: 562 kcal
  2. Składniki:
    1. Makaron pełnoziarnisty spaghetti suchy: 60g
    2. Soczewica czerwona, nasiona suche: 45g, 3 łyżki
    3. Jarmuż: 45g, 1 liść
    4. Cebula: 44g, około 0.5 sztuki
    5. Czosnek: 7g, 1 ząbek
    6. Przecier pomidorowy (passata): 196g, około 0.8 szklanki
    7. Olej rzepakowy rafinowany: 14ml, 2 łyżki
    8. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    9. Pieprz czarny: 2g, 2 szczypty
  3. Sposób przygotowania:
    1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
    2. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
    3. Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij.
    4. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż cebulę oraz czosnek.
    5. Na patelnię wsyp soczewicę, zalej wodą tak, aby przykryła wszystkie składniki. Gotuj około 5 minut.
    6. Dodaj jarmuż, passatę i dopraw. Gotuj do momentu, aż składniki będą miękkie.
    7. Makaron wyłóż na talerz i polej sosem.
Obiad
Przekąska - orzechy włoskie, daktyle suszone
  1. Kalorie: 173 kcal
  2. Składniki:
    1. Orzechy włoskie: 16g, 1 łyżka
    2. Daktyle suszone: 24g, 4 sztuki
  3. Sposób przygotowania: 

       * Staraj się wybierać niesiarkowane suszone owoce.

Podwieczorek
Ryż z pomidorową soczewicą
  1. Kalorie: 321 kcal
  2. Składniki:
    1. Ryż brązowy suchy: 28g, 2 łyżki
    2. Soczewica czerwona, nasiona suche: 30g, 2 łyżki
    3. Cebula: 22g, około 0.3 sztuki
    4. Czosnek: 7g, 1 ząbek
    5. Pomidor suszony: 10g, 2 plastry
    6. Koncentrat pomidorowy: 9g, 1 łyżeczka
    7. Słonecznik łuskany, nasiona: 3g, 1 łyżeczka
    8. Olej rzepakowy rafinowany: 7ml, 1 łyżka
    9. Pieprz czarny: 1g, 1 szczypta
    10. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    11. Pietruszka, natka świeża: 2g, 1 łyżka
  3. Sposób przygotowania:
    1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
    2. Soczewicę gotuj w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (2 razy więcej wody niż soczewicy) przez około 10 minut.
    3. Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
    4. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
    5. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę i czosnek.
    6. Następnie dodaj soczewicę, suszone pomidory, koncentrat, sól oraz pieprz i smaż przez 5 minut.
    7. Gotowe danie podawaj na ryżu i posyp posiekaną natką pietruszki oraz nasionami.

          * Nasiona możesz podprażyć na suchej patelni.
Kolacja

Przykładowe dania dla diety Dash

Co zyskasz wybierając nasz program dietetyczny:

  • Plan dietetyczny skrojony na miarę, który pomoże Ci schudnąć, przytyć lub utrzymać wagę
  • Posiłki, które uwzględnią Twoje uwarunkowania fizyczne, alergie, choroby oraz aktywność fizyczną
  • Oszczędzisz czas i pieniądze z listą zakupów automatycznie generowaną do twoich posiłków
  • W każdej chwili będziesz mógł zadać pytanie specjaliście i otrzymać profesjonalną odpowiedź w kilkanaście minut!
  • Wprowadzasz zmiany, a nasz program automatycznie dopasowuje kolejne posiłki w Twoim planie dietetycznym
1 miesiąc
59 zł

 

Rozpocznij
2 miesiące
99 zł

Oszczędzasz 19 zł

Rozpocznij
6 miesięcy
199 zł

Oszczędzasz 155 zł

Rozpocznij

Polecają nas

Poradnikzdrowie.pl
Poradnikzdrowie.pl
Wformie24
Wformie24
Beszamel
Beszamel
MjakMama
MjakMama

Opinie użytkownikówJesz co Lubisz:

„Próbowałam wiele różnych diet oraz bardzo się do nich stosowałam lecz nie spełniły moich oczekiwań, natomiast program dietetyczny Jesz co Lubisz okazał się strzałem w dziesiątkę. Nigdy nie byłam tak zadowolona podczas trzymania diety. Uważam, że jest to naprawdę świetny i wygodny program który będę polecać.”

Klaudia

„Jestem bardzo zadowolona, przede wszystkim z różnorodnych dań, smacznych i prostych do wykonania. Możliwość modyfikacji dań jest jak najbardziej na plus. Świetnie, że można gotować także dla rodziny.

Monika

„Jestem pracującą mamą 3-letniego dziecka. Nie mam czasu aby umawiać się do dietetyków czy też tworzyć listy zakupów pod konkretną dietę. Dzięki temu programowi za pomocą kilku kliknięć mam gotową listę zakupów z dokładną ilością danego produktu. Mogę umówić się na pasujący mi termin z dietetykiem, a co najważniejsze mogę wymieniać posiłek wybierając z dużej ilości dostępnych przepisów co umożliwiało mi - bez wychodzenia na zakupy, sporządzić mi zdrowy i pełnowartościowy posiłek z produktów, które już posiadałam w domu. Polecam go każdemu znajomemu.”

Daria

„Bardzo podobają mi się przepisy, są smaczne, szybkie i proste. Duży plus za możliwość modyfikacji planu i listy zakupowe!”

Agnieszka

„Od zawsze szukałam diety idealnie dopasowanej do mnie i do mojego trybu dnia. Do momentu wykupienia diety „Jesz co lubisz” każda dieta miała dla mnie wiele minusów i nie przynosiła mi pożądanych efektów. Dieta „Jesz co lubisz” jest smaczna i szybka do codziennego przygotowania na cały dzień oraz jako jedna z nielicznych sprawiała że oprócz tego że spadałam z wagi czułam się przy tym bardzo dobrze i miałam dużo energii.”

Natalia

Dieta Dash - założenia, jadłospis

DASH to skrót od „Dietary Approaches to Stop Hypertension”, co oznacza dietę mającą na celu zapobieganie nadciśnieniu oraz innym chorobom układu krążenia. Od lat dieta DASH jest uznawana za jedną z najzdrowszych diet na świecie ponieważ zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału czy udaru i obniża stężenie "złego" cholesterolu.

W pracy serca duży udział mają cztery składniki mineralne - każdy z nich znajduje się w pożywieniu.

  • Magnez – reguluje pracę serca, niedobór powoduje zaburzenia rytmu. Jego źródłem są migdały, mak, zielone części roślin: jarmuż, natka pietruszki, brokuły, kiełki.

  • Selen – chroni naczynia krwionośne przed wolnymi rodnikami, które przyspieszają miażdżycę. Wyrównuje ciśnienie krwi i reguluje rytm serca. Znajdziesz go w owocach morza, orzechach brazylijskich, drożdżach.

  • Potas - trzeci ważny sojusznik serca. W ten pierwiastek obfitują banany, pomidory, ziemniaki.

  • Miedź - unieszkodliwia zły cholesterol LDL i chroni tętnice przed złogami. Najwięcej jest jej w orzechach, soi, fasoli, natce pietruszki. Dla zdrowia układu krwionośnego powinno się włączyć do diety tłuste ryby morskie – najlepiej jeść 2-3 razy w tygodniu 100-gramową porcję (wybieraj ryby z zimnych mórz, np. tuńczyka, łososia, sardynki, makrelę, halibuta i śledzia). Znajdują się w nich kwasy tłuszczowe typu omega-3, które chronią przed chorobami serca, obniżają poziom trójglicerydów, korzystnie wpływają na ciśnienie tętnicze i krzepliwość krwi. Ryby morskie są również bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K.

  • Masz pytania?

    Skontaktuj się z nami