Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

W wielu miejscowościach próżno dziś szukać choćby tradycyjnych zapiekanek. Za to ze znalezieniem kebaba, nie ma zwykle większych trudności. Szacuje się, że każdego dnia w Polsce nawet 5 milionów osób zjada kebab. To nasze nowe „danie narodowe”. Czy wiemy, co się naprawdę kryje w kebabie? I czy na pewno chcemy to wiedzieć?
Nawet najzdrowsze produkty i składniki racjonalnej diety w naszym organizmie zazwyczaj działają zespołowo. Zróżnicowane menu, pozwalające dostarczyć wszystkie potrzebne składniki w odpowiednich proporcjach to dopiero przepis na zdrowie. Bez tej witaminy kościom nie pomoże wapń czy sama wit. D. Łaknie jej też twoja krew.
Trudno nie kochać takiej zupy. Smakuje przecież wiosną i młodym latem. Lekko słodkawa, łagodna, jest doceniana nawet przez dzieci. My jednak mamy więcej pomysłów, jak wykorzystać ten dar natury. Warto, jeśli chcesz wspomóc organizm, zwłaszcza układ krążenia, oczy, odporność. Nie przytyjesz!
O jedzeniu w szpitalach napisano już wiele, ale zdaje się, że nigdy dość. Pacjenci i ich rodziny zwracają uwagę nie tylko na, niekiedy wątpliwe, walory smakowe. Problemem jest żywienie osób, które nie są w stanie samodzielnie zjeść, a przy których nie ma nikogo bliskiego, kto by je karmił. Problem stanowi też odpowiednie żywienie pozajelitowe pacjentów. Dane Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN)​ są wstrząsające: blisko 80 proc. hospitalizowanych pacjentów nie otrzymuje – i to pomimo wskazań - interwencji żywieniowej.
Gwiazdy Hollywood wyglądają tak, jakby czas się dla nich zatrzymał. Owszem, mają dostęp do profesjonalnych usług medycyny estetycznej, czy do preparatów wysokiej jakości. Niemniej jeśli chodzi o wagę, to w końcu każdy może ulec pokusie wykwintnego jedzenia i przybrać na wadze. Zatem jak udaje się im zachować szczupłą sylwetkę? Pomocny jest jeden owoc.
W ostatnich latach słowo: "odporność" odmienialiśmy we wszystkich przypadkach, myśleliśmy o niej więcej niż kiedykolwiek. Chcesz wspierać odporność selenem? To korzystaj z naturalnego źródła. Zwłaszcza że ma wiele innych, cennych zalet prozdrowotnych.
Dawniej wiedza na temat tego, że to, co nas otacza, może mieć potencjał prozdrowotny, była powszechna. Babcie wychodząc wiosną za dom lub na łąkę zbierały różne rośliny, znając ich zastosowanie. Dziś wiedza naukowa potwierdza obserwacje dawnych pokoleń, dodając kolejne zastosowania.
Kiszona kapusta to nie tylko ciekawy i zdrowy dodatek do obiadu. W prosty sposób można przygotować z niej smaczny koktajl, który będzie prawdziwą bombą zdrowotną. Już nasze babcie wiedziały, jak zrobić smakowity napój, który nie tylko pomoże z utratą wagi, ale też wzmocni nasze zdrowie.
Bywa zachwalana jako wyjątkowo dobre źródło żelaza. Nie ma jednak sensu koncentrować się akurat na tym fakcie. Źródła roślinne zawierają tzw. żelazo niehemowe, a to jest przyswajane w zaledwie kilku procentach. "Złoto Inków", "matka zbóż" ma wiele innych cennych składników, dzięki którym organizm skorzysta z wprowadzenia jej do diety.
Raka jamy ustnej kojarzony jest głównie z zakażeniami HPV i paleniem papierosów. Tymczasem polscy badacze dowiedli związku między zachorowaniem na ten nowotwór a jedzeniem czerwonego mięsa, szczególnie jego jednego rodzaju. Możliwe, że jesteś w grupie ryzyka, bo masz do niego słabość. Wielu rodaków ma.
Kojarzyć się może z czasami PRL. To wtedy sięgano po niego nierzadko z musu. Kawa i herbata z prawdziwego zdarzenia były wtedy trudno dostępne, więc wybór był niewielki. Jednak okazuje się, że nie ma tego złego... Bo choć nie uwielbiany, napój ten miał wiele korzyści dla zdrowia. Warto i dziś sięgnąć po ten „zamiennik”.
Jest jednym z ulubionych warzyw Polaków. Już od dawna wywalczył sobie ważne miejsce w naszym jadłospisie - doskonale nadaje się do kanapek i sałatek. Cenimy w nim najbardziej chrupkość i orzeźwiającą świeżość. Ma mało kalorii, doskonale nawadnia organizm oraz gasi pragnienie. Jego spożycie ma także dobroczynny wpływ na zdrowie. Wspomaga układ sercowo-naczyniowy oraz dba o mocne kości. Jedz go kilka razy w tygodniu.

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.