Od zawsze fascynowało mnie to jak za pomocą diety można poprawiać parametry zdrowotne czy chronić przed chorobami. Ponadto lubię gotować i eksperymentować w kuchni.
Właściwa dieta oznacza dla mnie równowagę w żywieniu i świadome sięganie po produkty zarówno te wysoko odżywcze jak i te powszechnie uważane za „mniej dietetyczne”. Staram się komponować przede wszystkim smaczne posiłki, które dają satysfakcję jedzenia, a także sycą na długo. Dzięki temu rzadko pojawia się ochota na słodkie czy słone przekąski.
Do zdrowych nawyków żywieniowych najlepiej zachęcać własnym przykładem. Staram się pokazywać, że zdrowe odżywianie to nie tylko surowe warzywa i dania bez smaku. Tworzę smaczne dania i równoważę dietę tak, aby było w niej miejsce także na słodkości czy pizzę. Warto zdrowo się odżywiać dla dobrego samopoczucia i prewencji niektórych chorób.
5 produktów, które mam zawsze w lodówce:
- chudy, naturalny nabiał
- mrożone warzywa i owoce
- ciecierzyca w puszcze
- orzechy
- passata pomidorowa
Dzięki tym produktom, które z wyjątkiem nabiału mają długi okres przydatności do spożycia mogę przygotować odżywcze, pełnowartościowe posiłki w kilka minut.
Moja ulubiona przekąska to...
Zdecydowanie masło orzechowe z owocami.
Mój sposób, gdy pojawi się ochota na coś słodkiego :)
Gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego to zastanawiam się czy naprawdę jest to ochota, czy tylko myśl w głowie, która pojawiła się na widok słodkości. Gdy nadal chcę sięgnąć po małe co nieco to z przyjemnością to robię bez wyrzutów sumienia