Wiosenna Wiosenna

Dieta wiosenna

Dieta pełna młodych warzyw bogatych w witaminy i antyoksydanty. Oparta na wiosennych produktach,dzięki którym zadbasz o równowagękwasowo-zasadową i usprawnisz naturalneprocesy detoksykacyjne.

W diecie wiosennej królują świeże warzywa i owoce, m. in. pomidory, rzodkiewka, sałata, szparagi, cebula dymka, kiełki czy szczypiorek. Jest wzbogacona o pełnoziarniste produkty, będące źródłem witamin z grupy B, które wspomagają poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci. Możesz ją stosować zawsze, gdy chcesz poczuć się lekko i dodać sobie energii.

Ewelina Ogrzewała, dietetyk

Ewelina Ogrzewała

Przykładowy jadłospis dla diety wiosennej

Kanapki z jajkiem, awokado i pomidorem
  1. Kalorie: 308 kcal
  2. Składniki:
    1. Chleb żytni razowy: 1 kromka, 52 g
    2. Jaja kurze surowe: 1 sztuka, 63g
    3. Awokado: 2 plastry, 56g
    4. Sałata masłowa: 2 liście, 6g
    5. Pomidor: 4 plastry, 96g
    6. Sól: 1 szczypta, 1g
    7. Pieprz czarny: 2 szczypty, 2g
  3. Sposób przygotowania:
    1. Jajko ugotuj na twardo przez 8-10 minut.
    2. Warzywa umyj i pokrój.
    3. Pieczywo pokrój i posmaruj rozgniecionym awokado. Następnie ułóż na nim warzywa oraz plasterki jajka i dopraw.
Śniadanie
Serek twarogowy z morelami suszonymi i orzechami włoskimi
  1. Kalorie: 179 kcal
  2. Składniki:
    1. Twaróg półtłusty: około 1.5 plastra, 45g
    2. Jogurt naturalny 2% tłuszczu: 1 łyżka, 23g
    3. Morele suszone: 1 sztuka, 10g
    4. Orzechy włoskie: 4 sztuki, 12g
  3. Sposób przygotowania:
    1. Suszone owoce i orzechy posiekaj.
    2. Wszystkie składniki wyłóż do miseczki i wymieszaj.

* Orzechy możesz podprażyć na suchej patelni.

** Suszone owoce możesz najpierw namoczyć w wodzie przez kilka minut.

*** Staraj się wybierać niesiarkowane suszone owoce.

Drugie śniadanie
Spaghetti z serem feta, zieloną fasolką i brokułem
  1. Kalorie: 551 kcal
  2. Składniki:
    1. Makaron pełnoziarnisty spaghetti suchy: 80g
    2. Ser typu feta, 12% tłuszczu: 60g
    3. Brokuł: 1 szklanka, 80g
    4. Fasolka szparagowa zielona, mrożona: około 0.8 szklanki, 91g
    5. Czosnek: 1 ząbek, 7g
    6. Sok z cytryny: 2 łyżki, 18ml
    7. Migdały: około 0.5 łyżki, 8g
    8. Oliwa z oliwek: 1 łyżka, 7ml
    9. Sól: 1 szczypta, 1g
    10. Pieprz czarny: 1 szczypta, 1g
  3. Sposób przygotowania:
    1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
    2. Brokuł umyj, podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie.
    3. Fasolkę ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie.
    4. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki, a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem.
    5. Na patelnię dodaj brokuły, fasolkę, sok z cytryny oraz przyprawy i chwilę podsmaż.
    6. Makaron wymieszaj z warzywami, przełóż na talerz i posyp pokruszonym serem oraz migdałami.
Obiad
Sałatka warzywna z ciecierzycą, papryką i pietruszką
  1. Kalorie: 178 kcal
  2. Składniki:
    1. Ciecierzyca konserwowa, bez zalewy: około 0.3 szklanki, 46g
    2. Papryka czerwona: 1 sztuka, 222g
    3. Pomidor: 1 sztuka, 160g
    4. Ogórek szklarniowy: około 0.3 sztuki, 87g
    5. Pietruszka, natka świeża: 2 łyżki, 4g
    6. Sok z cytryny: 2 łyżki, 18ml
    7. Papryka słodka wędzona: 2 szczypty, 2g
    8. Pieprz czarny: 2 szczypty, 2g
  3. Sposób przygotowania:
    1. Ciecierzycę odcedź z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą, a następnie wymieszaj ją z wędzoną papryką.
    2. Warzywa umyj i pokrój.
    3. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj.
Podwieczorek
Tortilla z hummusem, cukinią i rukolą
  1. Kalorie: 277 kcal
  2. Składniki:
    1. Placek tortilli razowej: 1 sztuka, 41g
    2. Hummus tradycyjny z ciecierzycy: 2 łyżki, 32g
    3. Cukinia: 5 plastrów, 65g
    4. Rukola: około 0.5 szklanki, 9g
    5. Pomidor suszony: 4 plastry, 20g
    6. Sól: 1 szczypta, 1g
    7. Pieprz czarny: 1 szczypta, 1g
  3. Sposób przygotowania:
    1. Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
    2. Cukinię umyj, osusz i pokrój w plastry.
    3. Przełóż plastry cukinii na rozgrzaną patelnię grillową i smaż aż będą miękkie.
    4. Tortillę podgrzej na patelni, a następnie posmaruj hummusem i ułóż na niej warzywa. Przypraw do smaku.
    5. Zawiń dolny brzeg i zwiń wrapa w rulon. Na końcu zwiąż sznureczkiem lub zawiń folią aluminiową.
Kolacja

Przykładowe dania dla diety wiosennej

Co zyskasz wybierając nasz program dietetyczny:

  • Plan dietetyczny skrojony na miarę, który pomoże Ci schudnąć, przytyć lub utrzymać wagę
  • Posiłki, które uwzględnią Twoje uwarunkowania fizyczne, alergie, choroby oraz aktywność fizyczną
  • Oszczędzisz czas i pieniądze z listą zakupów automatycznie generowaną do twoich posiłków
  • W każdej chwili będziesz mógł zadać pytanie specjaliście i otrzymać profesjonalną odpowiedź w kilkanaście minut!
  • Wprowadzasz zmiany, a nasz program automatycznie dopasowuje kolejne posiłki w Twoim planie dietetycznym

Polecają nas

Poradnikzdrowie.pl
Poradnikzdrowie.pl
Beszamel
Beszamel
MjakMama
MjakMama

Opinie użytkownikówJesz co Lubisz:

„Próbowałam wiele różnych diet oraz bardzo się do nich stosowałam lecz nie spełniły moich oczekiwań, natomiast program dietetyczny Jesz co Lubisz okazał się strzałem w dziesiątkę. Nigdy nie byłam tak zadowolona podczas trzymania diety. Uważam, że jest to naprawdę świetny i wygodny program który będę polecać.”

Klaudia

„Jestem bardzo zadowolona, przede wszystkim z różnorodnych dań, smacznych i prostych do wykonania. Możliwość modyfikacji dań jest jak najbardziej na plus. Świetnie, że można gotować także dla rodziny.

Monika

„Jestem pracującą mamą 3-letniego dziecka. Nie mam czasu aby umawiać się do dietetyków czy też tworzyć listy zakupów pod konkretną dietę. Dzięki temu programowi za pomocą kilku kliknięć mam gotową listę zakupów z dokładną ilością danego produktu. Mogę umówić się na pasujący mi termin z dietetykiem, a co najważniejsze mogę wymieniać posiłek wybierając z dużej ilości dostępnych przepisów co umożliwiało mi - bez wychodzenia na zakupy, sporządzić mi zdrowy i pełnowartościowy posiłek z produktów, które już posiadałam w domu. Polecam go każdemu znajomemu.”

Daria

„Bardzo podobają mi się przepisy, są smaczne, szybkie i proste. Duży plus za możliwość modyfikacji planu i listy zakupowe!”

Agnieszka

„Od zawsze szukałam diety idealnie dopasowanej do mnie i do mojego trybu dnia. Do momentu wykupienia diety „Jesz co lubisz” każda dieta miała dla mnie wiele minusów i nie przynosiła mi pożądanych efektów. Dieta „Jesz co lubisz” jest smaczna i szybka do codziennego przygotowania na cały dzień oraz jako jedna z nielicznych sprawiała że oprócz tego że spadałam z wagi czułam się przy tym bardzo dobrze i miałam dużo energii.”

Natalia

Dieta oczyszczająca - zalecenia, jadłospis

Przyroda już dawno obudziła się z zimowego letargu. A ty? Po zimowych miesiącach bardziej kalorycznego odżywiania czas oczyścić organizm. Odpowiednio skomponowany jadłospis nie tylko pomoże pozbyć się toksyn i zrzucić nieco wagi, ale też doda wigoru.

Nowalijki, ale starannie wybrane

Jednym z najpopularniejszych sposobów na wiosenną regenerację jest spożywanie nowalijek. Niestety, nawet i to niesie za sobą pewne ryzyko. Nowalijki sprzedawane w marketach bardzo często są intensywnie nawożone (zwłaszcza azotem) przy małej ilości światła. W konsekwencji w częściach jadalnych (głównie zielonych, np. w liściach sałaty) gromadzi się sporo azotanów. Ta forma związków azotowych nie jest jeszcze szkodliwa dla zdrowia, ale w pewnych warunkach (nieodpowiednie przechowywanie) może zmieniać się w toksyczne azotyny. Dlatego warzyw nie powinno się przechowywać w szczelnych opakowaniach, np. foliowych. Oczywiście nie można popadać w skrajności, jednak trzeba sobie zdawać sprawę, że nie zawsze nowalijki są tak zdrowe, jak się je reklamuje. Pewną opcją jest własna uprawa, którą można wdrażać w tunelu foliowym, a nawet na parapecie i balkonie. Najłatwiej można uzyskać w ten sposób szczypior, sałatę i rzeżuchę (pieprzyca siewna). Dobrym wzmocnieniem dla organizmu są również kiełki. Problem w tym, że zieleninę traktujemy jako dekoracyjny dodatek do potraw. Niesłusznie, bo garść rzeżuchy czy natki wzbogaca nasze przepisy w bezcenne składniki odżywcze.

Zioła na oczyszczenie organizmu

Pierwszym krokiem, który pomoże w regeneracji, jest detoksykacja – w myśl zasady: najpierw oczyścić, potem wzmocnić. Można kupić wiele ziół i przypraw, które wspomagają i przyspieszają usuwanie toksycznych związków z organizmu. Najczęściej stosuje się je jako napary: 1–2 łyżki suszonego surowca zaparza się wrzątkiem, odstawia na 15 minut pod przykryciem i spożywa 1–2 razy dziennie. Jednym z najcenniejszych gatunków jest czystek (Cistus). Dzięki zawartości polifenoli czystek przyspiesza przemianę materii. Ponadto działa moczopędnie i wspomaga nerki w usuwaniu szkodliwych związków. Pozytywnie wpływa na florę bakteryjną. Dodaje energii. Natomiast opinie, że roślina ta mocno i bezpośrednio wspomaga odchudzanie, są przesadzone. Innym cennym i równie popularnym naturalnym środkiem jest ostropest plamisty (Silybum marianum). To roślina o silnym działaniu odtruwającym. W ziołolecznictwie wykorzystuje się jej nasiona, zawierające sylimarynę – związek biologicznie czynny, który blokuje odkładanie toksyn w wątrobie, w tym metali ciężkich. Ostropest przyjmuje się w formie naparów oraz maceratów. Tej drugiej postaci nie powinno się spożywać bezpośrednio przed i po spożywaniu posiłków (oraz leków), gdyż czasowo utrudniają wchłanianie związków pokarmowych. Do oczyszczania organizmu dobrze nadaje się także pokrzywa pospolita (Urica dioica). W formie naparu oczyszcza układ trawienny, wspomaga pracę wątroby, żołądka i trzustki. Jest dużym wsparciem odżywczym – zawiera znaczną ilość mikroelementów, zwłaszcza żelaza. Przydaje się przy anemii. Z pokrzywy można robić napary, traktować ją jak przyprawę, a nawet główny składnik dań (np. zup). Kurację można uzupełniać łopianem większym, przetacznikiem leśnym, kruszyną pospolitą i skrzypem polnym. Z warzyw jednym z najcenniejszych środków (m.in. na oczyszczenie wątroby i wzmocnienie) jest burak ćwikłowy. W szczególności zaleca się go stosować w formie soku.

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami