Dieta oczyszczająca - zalecenia, jadłospis
Przyroda już dawno obudziła się z zimowego letargu. A ty? Po zimowych miesiącach bardziej kalorycznego odżywiania czas oczyścić organizm. Odpowiednio skomponowany jadłospis nie tylko pomoże pozbyć się toksyn i zrzucić nieco wagi, ale też doda wigoru.
Nowalijki, ale starannie wybrane
Jednym z najpopularniejszych sposobów na wiosenną regenerację jest spożywanie nowalijek. Niestety, nawet i to niesie za sobą pewne ryzyko. Nowalijki sprzedawane w marketach bardzo często są intensywnie nawożone
(zwłaszcza azotem) przy małej ilości światła. W konsekwencji w częściach jadalnych (głównie zielonych, np. w liściach sałaty) gromadzi się sporo azotanów. Ta forma związków azotowych nie jest jeszcze szkodliwa dla zdrowia, ale w pewnych warunkach (nieodpowiednie przechowywanie) może zmieniać się w toksyczne azotyny. Dlatego warzyw nie powinno się przechowywać w szczelnych opakowaniach, np. foliowych. Oczywiście nie
można popadać w skrajności, jednak trzeba sobie zdawać sprawę, że nie zawsze nowalijki są tak zdrowe, jak się je reklamuje. Pewną opcją jest własna uprawa, którą można wdrażać w tunelu foliowym, a nawet na parapecie i balkonie. Najłatwiej można uzyskać w ten sposób szczypior, sałatę i rzeżuchę (pieprzyca
siewna). Dobrym wzmocnieniem dla organizmu są również kiełki. Problem w tym, że zieleninę traktujemy jako dekoracyjny dodatek do potraw. Niesłusznie, bo garść rzeżuchy czy natki wzbogaca nasze przepisy w bezcenne składniki odżywcze.
Zioła na oczyszczenie organizmu
Pierwszym krokiem, który pomoże w regeneracji, jest detoksykacja – w myśl zasady: najpierw oczyścić, potem wzmocnić. Można kupić wiele ziół i przypraw, które wspomagają i przyspieszają usuwanie toksycznych związków z organizmu. Najczęściej stosuje się je jako napary: 1–2 łyżki suszonego surowca zaparza się wrzątkiem, odstawia na 15 minut pod przykryciem i spożywa 1–2 razy dziennie. Jednym z najcenniejszych gatunków jest czystek (Cistus). Dzięki zawartości polifenoli czystek przyspiesza przemianę materii. Ponadto działa moczopędnie i wspomaga nerki w usuwaniu szkodliwych związków. Pozytywnie wpływa na florę bakteryjną. Dodaje energii. Natomiast opinie, że roślina ta mocno i bezpośrednio wspomaga odchudzanie, są przesadzone. Innym cennym i równie popularnym naturalnym środkiem jest ostropest plamisty (Silybum marianum). To roślina o silnym działaniu odtruwającym. W ziołolecznictwie wykorzystuje się jej nasiona, zawierające sylimarynę – związek biologicznie czynny, który blokuje odkładanie toksyn w wątrobie, w tym metali ciężkich. Ostropest przyjmuje się w formie naparów oraz maceratów. Tej drugiej postaci nie
powinno się spożywać bezpośrednio przed i po spożywaniu posiłków (oraz leków), gdyż czasowo utrudniają wchłanianie związków pokarmowych. Do oczyszczania organizmu dobrze nadaje się także pokrzywa pospolita (Urica dioica). W formie naparu oczyszcza układ trawienny, wspomaga pracę wątroby, żołądka i trzustki. Jest dużym wsparciem odżywczym – zawiera znaczną ilość mikroelementów, zwłaszcza żelaza. Przydaje się
przy anemii. Z pokrzywy można robić napary, traktować ją jak przyprawę, a nawet główny składnik dań (np. zup). Kurację można uzupełniać łopianem większym, przetacznikiem leśnym, kruszyną pospolitą i skrzypem polnym. Z warzyw jednym z najcenniejszych środków (m.in. na oczyszczenie wątroby i wzmocnienie) jest burak
ćwikłowy. W szczególności zaleca się go stosować w formie soku.