jcl-weganska jcl-weganska

Dieta wegańska

Dieta dla osób, które wykluczają z menu produkty pochodzenia zwierzęcego. Powinna dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych wartości odżywczych, w tym odpowiednią ilość białka. 

Nieważne z jakiego powodu decydujesz się na dietę wegańską, ważne by dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jadłospis diety wegańskiej w programie Jesz co lubisz to gwarancja smacznego i zbilansowanego menu z wykorzystaniem tylko i wyłącznie roślinnych produktów.

Ewelina Ogrzewała, dietetyk

Ewelina Ogrzewała

Przykładowy jadłospis dla diety wegańskiej

Smażone tofu z pomidorem i papryką (tofucznica)
  1. Kalorie: 416 kcal
  2. Składniki:
    1. Tofu naturalne: 180g
    2. Pomidor: 80g, około 0.5 sztuki
    3. Papryka czerwona: 111g, około 0.5 sztuki
    4. Płatki drożdżowe: 6g, 1 łyżka
    5. Olej rzepakowy rafinowany: 2 ml, 1 łyżeczka
    6. Papryka słodka wędzona: 1g, 1 szczypta
    7. Pieprz czarny: 1g, 1 szczypta
    8. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    9. Chleb żytni razowy: 52g, 1 kromka
  3. Sposób przygotowania:
    1. Paprykę oraz pomidora umyj i pokrój.
    2. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż warzywa, a następnie dodaj tofu rozdrabniając je palcami na grube okruchy i smaż przez chwilę.
    3. Dodaj płatki drożdżowe oraz przyprawy, wymieszaj i smaż przez 3-4 minuty.
    4. Gotowe danie przełóż na talerz.

      * Jeżeli tofucznica jest za sucha dodaj łyżkę wody lub mleka.
Śniadanie
Jogurt sojowy z amarantusem ekspandowanym, migdałami i gruszką
  1. Kalorie: 252 kcal
  2. Składniki:
    1. Jogurt sojowy: 199g, około 0.8 szklanki
    2. Amarantus ekspandowany: 2g, 3 łyżki
    3. Gruszka: 128g, około 0.5 sztuki
    4. Migdały: 8g, około 0.5 łyżki
  3. Sposób przygotowania:
    1. Owoc pokrój.
    2. Orzechy posiekaj.
    3. Wymieszaj wszystkie składniki.

      * Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
Drugie śniadanie
Gulasz curry z ciecierzycą, dynią, jarmużem i komosą ryżową
  1. Kalorie: 714 kcal
  2. Składniki:
    1. Quinoa - komosa ryżowa biała sucha: 75g, 5 łyżek
    2. Ciecierzyca konserwowa, bez zalewy: 72g, 3 łyżki
    3. Dynia: 100g
    4. Jarmuż: 13g, około 0.5 szklanki
    5. Pomidory krojone w puszce: 136g, około 0.5 szklanki
    6. Cebula: 44g, około 0.5 sztuki
    7. Czosnek: 7g, 1 ząbek
    8. Imbir, korzeń: 5g
    9. Mleczko kokosowe: 48 ml, 3 łyżki
    10. Olej rzepakowy rafinowany: 14 ml, 2 łyżki
    11. Kurkuma: 1g, 1 szczypta
    12. Gałka muszkatołowa, mielona: 1g, 1 szczypta
    13. Cynamon mielony: 1g, 2 szczypty
    14. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    15. Pieprz czarny: 2g, 2 szczypty
  3. Sposób przygotowania:
    1. Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.Ciecierzycę z puszki odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą.
    2. Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij.
    3. Cebulę, czosnek oraz imbir obierz i posiekaj.
    4. Dynię umyj, obierz, pokrój i skrop tłuszczem. Blaszkę wyłóż pergaminem, ułóż dynię i piecz ją przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    5. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, czosnek i imbir, a następnie dodaj przyprawy, pomidory z puszki i duś przez około 10 minut.
    6. Do reszty składników na patelnię dodaj ciecierzycę, jarmuż, dynię, wlej mleczko kokosowe, wymieszaj i duś jeszcze przez około 5 minut.
    7. Gotowe danie podawaj na kaszy.
Obiad
Sałatka warzywna z ciecierzycą, papryką i pietruszką
  1. Kalorie: 254 kcal
  2. Składniki:
    1. Ciecierzyca konserwowa, bez zalewy: 91g, około 0.5 szklanki
    2. Papryka czerwona: 222g, 1 sztuka
    3. Pomidor: 160g, 1 sztuka
    4. Ogórek szklarniowy: 174g, około 0.5 sztuki
    5. Pietruszka, natka świeża: 6g, 3 łyżki
    6. Sok z cytryny: 18 ml, 2 łyżki
    7. Papryka słodka wędzona: 2g, 2 szczypty
    8. Pieprz czarny: 2g, 2 szczypty
  3. Sposób przygotowania:
    1. Ciecierzycę odcedź z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą, a następnie wymieszaj ją z wędzoną papryką.
    2. Warzywa umyj i pokrój.
    3. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj.
Podwieczorek
Tortilla z fasolą, awokado i kukurydzą
  1. Kalorie: 409 kcal
  2. Składniki:
    1. Placek tortilli razowej: 41g, 1 sztuka
    2. Fasola czerwona konserwowa, bez zalewy: 68g, 4 łyżki
    3. Awokado: 56g, 2 plastry
    4. Pomidor koktajlowy: 96g, 6 sztuk
    5. Kukurydza konserwowa, bez zalewy: 54g, 3 łyżki
    6. Cebula czerwona: 74g, około 0.5 sztuki
    7. Przecier pomidorowy (passata): 65g, około 0.3 szklanki
    8. Papryka słodka wędzona: 2g, 2 szczypty
    9. Pieprz czarny: 1g, 1 szczypta
    10. Kolendra świeża: 1g, 1 łyżka
  3. Sposób przygotowania:
    1. Fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą.
    2. Awokado umyj, obierz i pokrój w plastry.
    3. Pomidorki umyj i przekrój na połówki.
    4. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
    5. Przygotuj sos podgrzewając passatę pomidorową z przyprawami.
    6. Tortillę podgrzej na suchej patelni, posmaruj sosem, posyp posiekaną kolendrą i ułóż na niej pozostałe składniki.
    7. Zawiń dolny brzeg i zwiń wrapa w rulon. Na końcu zwiąż sznureczkiem lub zawiń folią aluminiową.
Kolacja

Przykładowe dania dla diety wegańskiej

Co zyskasz wybierając nasz program dietetyczny:

  • Plan dietetyczny skrojony na miarę, który pomoże Ci schudnąć, przytyć lub utrzymać wagę
  • Posiłki, które uwzględnią Twoje uwarunkowania fizyczne, alergie, choroby oraz aktywność fizyczną
  • Oszczędzisz czas i pieniądze z listą zakupów automatycznie generowaną do twoich posiłków
  • W każdej chwili będziesz mógł zadać pytanie specjaliście i otrzymać profesjonalną odpowiedź w kilkanaście minut!
  • Wprowadzasz zmiany, a nasz program automatycznie dopasowuje kolejne posiłki w Twoim planie dietetycznym

Przekonaliśmy Cię? Wybierz plan, który Ci odpowiada

1 miesiąc
59 zł

Oferta specjalna

Rozpocznij
2 miesiące
99 zł

Oszczędzasz 19 zł

Rozpocznij
6 miesięcy
199 zł

Oszczędzasz 155 zł

Rozpocznij

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami