Przeciwzapalna Przeciwzapalna

Dieta przeciwzapalna

Dieta wspomagająca leczenie stanów zapalnych. Przygotowana z myślą o osobach zmagających się z chorobami autoimmunologicznymi, w tym np. reumatoidalnym zapaleniem stawów. Bogata w ryby, orzechy, owoce jagodowe, zielone i pomarańczowe warzywa.

Celem diety przeciwzapalnej jest dostarczenie odpowiedniej ilości antyoksydantów, również kwasów tłuszczowych omega-3, które wykazują działanie przeciwzapalne. Przygotowana z myślą o osobach zmagających się z chorobami autoimmunologicznymi, ale skorzystać z niej mogą również osoby z otyłością, która zwiększa ryzyko przewlekłych stanów zapalnych.

Kamila Pawłowska, dietetyk

Kamila Pawłowska

Przykładowy jadłospis dla diety przeciwzapalnej

Omlet z marchewką i cynamonem
  1. Kalorie: 244 kcal
  2. Składniki:
    1. Jaja kurze surowe: 1 sztuka, 63g
    2. Mąka jaglana: 1 łyżka, 12g
    3. Mleko migdałowe: 1 łyżka, 8ml
    4. Oliwa z oliwek: 1 łyżka, 7ml
    5. Marchew: około 0.5 sztuki, 37g
    6. Miód pszczeli: 2 łyżeczki, 12g
    7. Sól: 1 szczypta, 1g
    8. Cynamon mielony: 1 szczypta, 1g
  3. Sposób przygotowania:
    1. Oddziel żółtka od białek.
    2. Do białek dodaj sól i ubij je na sztywno za pomocą trzepaczki lub miksera.
    3. Żółtka wymieszaj dokładnie z mąką i mlekiem - aż uzyskasz gęstą masę.
    4. Marchewkę umyj, obierz, zetrzyj na tarce i dodaj wraz z cynamonem do żółtek.
    5. Masę połącz z ubitymi białkami.
    6. Całość przelej na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smaż pod przykryciem na wolnym ogniu.
    7. Po około 4 minutach przełóż omlet na drugą stronę. Smaż do momentu zrumienienia.
    8. Omlet zdejmij z patelni i polej miodem.
Śniadanie
Płatki jaglane z pomarańczą i nasionami słonecznika
  1. Kalorie: 158 kcal
  2. Składniki:
    1. Płatki jaglane: 3 łyżki, 27g
    2. Pomarańcza: około 0.3 sztuki, 56g
    3. Słonecznik łuskany, nasiona: 2 łyżeczki, 6g
  3. Sposób przygotowania:
    1. Płatki zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
    2. Owoc obierz i pokrój.
    3. Kiedy płatki zmiękną wymieszaj je z pokrojonymi owocami i nasionami.
    4. * Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
Drugie śniadanie
Potrawka z indykiem, jarmużem, czarnymi oliwkami i brązowym ryżem
  1. Kalorie: 424 kcal
  2. Składniki:
    1. Ryż brązowy suchy: 3 łyżki, 42g
    2. Indyk, mięso z piersi bez skóry: 25g, 90g
    3. Jarmuż: 1 szklanka
    4. Oliwki czarne marynowane: 1 łyżka, 18g
    5. Kukurydza konserwowa, bez zalewy: 2 łyżki, 36g
    6. Pomidor suszony: 3 plastry, 15g
    7. Cebula: około 0.3 sztuki, 22g
    8. Czosnek: 1 ząbek, 7g
    9. Pomidory krojone w puszce: około 0.5 szklanki, 136g
    10. Oliwa z oliwek: 1 łyżka, 7ml
    11. Oregano suszone: 1 szczypta, 1g
    12. Sól: 1 szczypta, 1g
    13. Pieprz czarny: 1 szczypta, 1g
  3. Sposób przygotowania:
    1. Ryż podgotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu skracając czas o połowę.
    2. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
    3. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
    4. Kukurydzę odsącz z zalewy i opłucz na sitku.
    5. Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij.
    6. Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
    7. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę.
    8. Do cebuli dodaj mięso, pomidory suszone, czosnek oraz przyprawy i smaż przez kilka minut.
    9. Na patelnię przełóż podgotowany ryż i wlej pomidory z puszki, duś przez 15 minut, aż ryż zmięknie.
    10. Dodaj jarmuż, kukurydzę oraz pokrojone oliwki i duś kilka minut.
    11. Gotowe danie przełóż na talerz.
Obiad
Hummus z papryką
  1. Kalorie: 123 kcal
  2. Składniki:
    1. Hummus tradycyjny z ciecierzycy: około 2.5 łyżki, 40g
    2. Papryka czerwona: około 0.3 sztuki, 56g
  3. Sposób przygotowania:
    1. Warzywo umyj i pokrój w słupki.
    2. Hummus nabieraj za pomocą słupków warzywnych.
    3. * Hummus możesz przygotować samodzielnie miksując ciecierzycę (namoczoną i ugotowaną lub z puszki) z czosnkiem, pastą sezamową, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą lub olejem sezamowym.
Podwieczorek
Tortilla z ciecierzycą, papryką, pomidorem, rukolą i cebulą (bezglutenowa)
  1. Kalorie: 241 kcal
  2. Składniki:
    1. Ciecierzyca konserwowa, bez zalewy: 2 łyżki, 48g
    2. Papryka czerwona: około 0.3 sztuki, 56g
    3. Pomidor: około 0.3 sztuki, 40g
    4. Cebula: około 0.3 sztuki, 22g
    5. Rukola: około 0.5 szklanki, 9g
    6. Ketchup łagodny: 1 łyżeczka, 8g
    7. Zioła prowansalskie: 1 szczypta, 1g
    8. Placek tortilli bezglutenowej: około 0.5 sztuki, 45g
  3. Sposób przygotowania:
    1. Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą.
    2. Warzywa umyj i pokrój.
    3. Przygotuj sos mieszając keczup z przyprawami.
    4. Tortillę podgrzej na patelni, a następnie posmaruj sosem i ułóż na niej pozostałe składniki.
    5. Zawiń dolny brzeg i zwiń wrapa w rulon. Na końcu zwiąż sznureczkiem lub zawiń folią aluminiową.
    6. * Jeżeli używasz suchej ciecierzycy, namocz ją przez 12 godzin, a następnie ugotuj.
Kolacja

Przykładowe dania dla diety przeciwzapalnej

Co zyskasz wybierając nasz program dietetyczny:

  • Plan dietetyczny skrojony na miarę, który pomoże Ci schudnąć, przytyć lub utrzymać wagę
  • Posiłki, które uwzględnią Twoje uwarunkowania fizyczne, alergie, choroby oraz aktywność fizyczną
  • Oszczędzisz czas i pieniądze z listą zakupów automatycznie generowaną do twoich posiłków
  • W każdej chwili będziesz mógł zadać pytanie specjaliście i otrzymać profesjonalną odpowiedź w kilkanaście minut!
  • Wprowadzasz zmiany, a nasz program automatycznie dopasowuje kolejne posiłki w Twoim planie dietetycznym

Polecają nas

Poradnikzdrowie.pl
Poradnikzdrowie.pl
Beszamel
Beszamel
MjakMama
MjakMama

Opinie użytkownikówJesz co Lubisz:

„Próbowałam wiele różnych diet oraz bardzo się do nich stosowałam lecz nie spełniły moich oczekiwań, natomiast program dietetyczny Jesz co Lubisz okazał się strzałem w dziesiątkę. Nigdy nie byłam tak zadowolona podczas trzymania diety. Uważam, że jest to naprawdę świetny i wygodny program który będę polecać.”

Klaudia

„Jestem bardzo zadowolona, przede wszystkim z różnorodnych dań, smacznych i prostych do wykonania. Możliwość modyfikacji dań jest jak najbardziej na plus. Świetnie, że można gotować także dla rodziny.

Monika

„Jestem pracującą mamą 3-letniego dziecka. Nie mam czasu aby umawiać się do dietetyków czy też tworzyć listy zakupów pod konkretną dietę. Dzięki temu programowi za pomocą kilku kliknięć mam gotową listę zakupów z dokładną ilością danego produktu. Mogę umówić się na pasujący mi termin z dietetykiem, a co najważniejsze mogę wymieniać posiłek wybierając z dużej ilości dostępnych przepisów co umożliwiało mi - bez wychodzenia na zakupy, sporządzić mi zdrowy i pełnowartościowy posiłek z produktów, które już posiadałam w domu. Polecam go każdemu znajomemu.”

Daria

„Bardzo podobają mi się przepisy, są smaczne, szybkie i proste. Duży plus za możliwość modyfikacji planu i listy zakupowe!”

Agnieszka

„Od zawsze szukałam diety idealnie dopasowanej do mnie i do mojego trybu dnia. Do momentu wykupienia diety „Jesz co lubisz” każda dieta miała dla mnie wiele minusów i nie przynosiła mi pożądanych efektów. Dieta „Jesz co lubisz” jest smaczna i szybka do codziennego przygotowania na cały dzień oraz jako jedna z nielicznych sprawiała że oprócz tego że spadałam z wagi czułam się przy tym bardzo dobrze i miałam dużo energii.”

Natalia

Dieta przeciwzapalna - co jeść

Działanie przeciwzapalne, korzystne dla układu krwionośnego i serca mają nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza z grupy omega-3 i omega-6. Ich dobrym źródłem, oprócz olejów, nasion i orzechów, są ryby morskie. Długowieczności służy witamina D, która zwiększa odporność na infekcje, sprzyja odbudowie kości, zapobiega cukrzycy, chorobom serca. Wytwarzana jest w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego, w pożywieniu główne jej źródło to ryby. W razie niedoboru trzeba ją suplementować.

Dietetycy zalecają, by dla utrzymania zdrowia jeść 5 porcji owoców i warzyw dziennie, minimum 700-800 g, nie licząc orzechów i produktów zbożowych. To prawdziwe źródło młodości, gdyż warzywa i owoce, zwłaszcza te o intensywnym zabarwieniu – czerwone, niebieskie, żółte, pomarańczowe, granatowe, ciemnozielone – są doskonałym źródłem antyoksydantów.

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami