Dieta na wzmocnienie odporności - zalecenia, jadłospis
Możesz być odporny na przeziębienia, nawet jeśli twoje geny nie są najmocniejsze. Wystarczy, że zmienisz dietę i styl życia. Sprawdź, co powinno znaleźć się na talerzu, by wzmocnić odporność.
Energetyczne śniadanie wzmocni organizm
Po nocy organizm potrzebuje kalorii, dlatego pierwszy posiłek należy zjeść w ciągu godziny od wstania z łóżka. Śniadanie powinno być rozgrzewające i sycące. Liczą się zarówno kalorie, jak i ich pochodzenie. Można zjeść płatki pełnoziarniste z mlekiem, do tego jajecznicę albo omlet z warzywami, owoce suszone lub świeże, kakao.
Wartościowe przekąski
Codziennie sięgaj po fermentowane produkty mleczne (jogurty, kefiry) zawierające probiotyki – specjalne szczepy bakterii, które pobudzają białe ciałka krwi do większej aktywności. Są skuteczne, jeśli jada się je systematycznie. Warto też dostarczać organizmowi prebiotyków, które umożliwią zasiedlenie dobrym bakteriom. Znajdziesz je w płatkach owsianych, razowym pieczywie, cykorii, bananach, grochu.
Sycący obiad wzmocni układ odpornościowy
Gorący bulion, zupy kremy z papryki, dyni, brukselki czy innych kapustnych i wreszcie cebuli wspomogą twój układ odpornościowy związkami siarki. Jesienią nie zapominaj o żelazie. Jeśli jest go za mało, krwinki czerwone są słabe, a wtedy nie mogą dobrze wykonywać swojego zadania, jakim jest odżywienie każdej komórki układu odpornościowego. Produkty pełne żelaza to wątróbka, chude czerwone mięso, jaja, grube kasze jęczmienne i kasza gryczana. Najlepszym źródłem żelaza są produkty zwierzęce, jednak można poprawić przyswajalność tego składnika z produktów pochodzenia roślinnego, spożywając je razem z bogatymi w witaminę C warzywami, np. w postaci surówki skropionej sokiem z cytryny.
Do obiadowych dań warto jesienią dodawać czosnek, najlepiej świeży (duszony lub smażony traci część swoich właściwości). Podczas krojenia lub miażdżenia czosnku uwalnia się bakteriobójcza allicyna.
Podwieczorek pełen witamin
Szukasz pomysłu na mały posiłek w drugiej połowie dnia? Kieruj się kolorami – w twoim jadłospisie powinny się znaleźć czerwone, żółte lub pomarańczowe owoce. Są źródłem kwercetyny i karotenów przekształcających się w witaminę A, odpowiedzialną za szczelność nabłonka układu oddechowego, który stanowi barierę dla drobnoustrojów.
Ciepła kolacja pobudzi odporność
Ostatni wieczorny posiłek zjedz dwie godziny przed snem (a o godz. 18 tylko, jeśli kładziesz się spać już o 20). Kolacja powinna być mała objętościowo, żeby nie przeciążyć układu pokarmowego, ale musi równocześnie dostarczyć składników dla układu odpornościowego. Idealnie sprawdzi się w tej roli pasta rybna z makreli albo danie z dodatkiem łososia, szprotek, sardynek lub śledzia. W takim posiłku znajdzie się bowiem porcja wzmacniającej organizm witaminy D oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Stymulują one namnażanie prostaglandyn (hormonów prozapalnych) pobudzających układ odpornościowy do działania.