Na odporność Na odporność

Dieta na odporność

Dieta wspomagająca układ immunologiczny do walki z drobnoustrojami. Bogata w wartościowe produkty pełne witamin i mikroelementów wzmacniających odporność. Bazuje na warzywach, owocach jagodowych, rybach morskich i fermentowanych produktach mlecznych.

Dieta na odporność wykorzystuje naturalne właściwości produktów, stymulując komórki układu immunologicznego do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Wzmacnia odporność i dostarcza wszystkich niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowi źródło składników odżywczych, takich jak: witamina C, cynk, selen, czy żelazo.

Kamila Pawłowska, dietetyk

Kamila Pawłowska

Przykładowy jadłospis dla diety na odporność

Jaglanka na mleku z borówkami i migdałami
  1. Kalorie: 282 kcal
  2. Składniki:
    1. Kasza jaglana sucha: 4 łyżki, 48g
    2. Mleko spożywcze 2% tłuszczu: około 0.5 szklanki, 125 ml
    3. Borówka amerykańska: 1 łyżka, 18g
    4. Migdały: 4 sztuki, 4g
    5. Miód pszczeli: 1 łyżeczka, 6g
  3. Sposób przygotowania:
      1. Ugotuj kaszę w mleku przez około 15-20 minut i przełóż do miseczki.
      2. Owoce dodaj do kaszy.
      3. Dodaj miód oraz posiekane migdały i wymieszaj wszystkie składniki.
      4. * Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
    ** Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.
Śniadanie
Koktajl z bananem i gruszką
  1. Kalorie: 204 kcal
  2. Składniki:
    1. Mleko spożywcze 2% tłuszczu: około 0.5 szklanki, 125ml
    2. Banan: 1 sztuka, 110g
    3. Gruszka: około 0.3 sztuki, 64g
    4. Cynamon mielony: 1 szczypta, 1g
  3. Sposób przygotowania:
    1. Owoce obierz i pokrój.
    2. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.
    3. * Jeżeli Twój koktajl jest zbyt gęsty, dolej trochę wody.
Drugie śniadanie
Łosoś z salsą z awokado na ryżu brązowym
  1. Kalorie: 491 kcal
  2. Składniki:
    1. Łosoś świeży, filet: 120g
    2. Ryż brązowy suchy: 2 łyżki, 28g
    3. Awokado: 1 plaster, 28g
    4. Mango: 120g
    5. Cebula czerwona: około 0.3 sztuki, 37g
    6. Sok z cytryny: 1 łyżeczka, 2ml
    7. Oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, 2ml
    8. Chili mielone: 1 szczypta, 1g
    9. Sól: 1 szczypta, 1g
    10. Pieprz czarny: 1 szczypta, 1g
  3. Sposób przygotowania:
    1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
    2. Rybę umyj, osusz, nasmaruj tłuszczem i posyp solą oraz pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni po około 4 minuty z obu stron.
    3. Mango oraz awokado umyj, obierz i drobno pokrój.
    4. Cebulę obierz i posiekaj.
    5. Mango, awokado i cebulę przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, chili, sól oraz pieprz i wymieszaj.
    6. Na talerz wyłóż ryż, a na nim ułóż rybę i salsę.

      * Do smażenia użyj patelni beztłuszczowej/grillowej.
Obiad
Serek z żurawiną i orzechami włoskimi
  1. Kalorie: 204 kcal
  2. Składniki:
    1. Serek wiejski: około 0.5 szklanki, 128g
    2. Żurawina suszona: 2 łyżeczki, 14g
    3. Orzechy włoskie: 2 sztuki, 6g
  3. Sposób przygotowania:
    1. Orzechy posiekaj.
    2. Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce.
Podwieczorek
Sałatka z ciecierzycą, oliwkami i pomidorkami
  1. Kalorie: 314 kcal
  2. Składniki:
    1. Ciecierzyca konserwowa, bez zalewy: 3 łyżki, 72g
    2. Pomidor koktajlowy: 4 sztuki, 64g
    3. Cebula czerwona: około 0.3 sztuki, 37g
    4. Czosnek: 1 ząbek, 7g
    5. Miks sałat: około 0.8 szklanki, 23g
    6. Oliwki czarne marynowane: 1 łyżka, 18g
    7. Sok z cytryny: 2 łyżki, 18 ml
    8. Oliwa z oliwek nierafinowana: 2 łyżeczki, 4ml
    9. Papryka ostra mielona: 1 szczypta, 1g
    10. Sól: 1 szczypta: 1g
    11. Pieprz czarny: 1 szczypta, 1g
    12. Chleb żytni razowy: 1 kromka, 52g
  3. Sposób przygotowania:
    1. Ciecierzycę i oliwki odsącz z zalewy i opłucz.
    2. Pomidorki umyj i przekrój na połówki.
    3. Cebulę obierz i posiekaj.
    4. Przygotuj dressing mieszając oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami.
    5. Wszystkie składniki przełóż na talerz i polej dressingiem.
Kolacja

Przykładowe dania dla diety na odporność

Co zyskasz wybierając nasz program dietetyczny:

  • Plan dietetyczny skrojony na miarę, który pomoże Ci schudnąć, przytyć lub utrzymać wagę
  • Posiłki, które uwzględnią Twoje uwarunkowania fizyczne, alergie, choroby oraz aktywność fizyczną
  • Oszczędzisz czas i pieniądze z listą zakupów automatycznie generowaną do twoich posiłków
  • W każdej chwili będziesz mógł zadać pytanie specjaliście i otrzymać profesjonalną odpowiedź w kilkanaście minut!
  • Wprowadzasz zmiany, a nasz program automatycznie dopasowuje kolejne posiłki w Twoim planie dietetycznym

Polecają nas

Poradnikzdrowie.pl
Poradnikzdrowie.pl
Beszamel
Beszamel
MjakMama
MjakMama

Opinie użytkownikówJesz co Lubisz:

„Próbowałam wiele różnych diet oraz bardzo się do nich stosowałam lecz nie spełniły moich oczekiwań, natomiast program dietetyczny Jesz co Lubisz okazał się strzałem w dziesiątkę. Nigdy nie byłam tak zadowolona podczas trzymania diety. Uważam, że jest to naprawdę świetny i wygodny program który będę polecać.”

Klaudia

„Jestem bardzo zadowolona, przede wszystkim z różnorodnych dań, smacznych i prostych do wykonania. Możliwość modyfikacji dań jest jak najbardziej na plus. Świetnie, że można gotować także dla rodziny.

Monika

„Jestem pracującą mamą 3-letniego dziecka. Nie mam czasu aby umawiać się do dietetyków czy też tworzyć listy zakupów pod konkretną dietę. Dzięki temu programowi za pomocą kilku kliknięć mam gotową listę zakupów z dokładną ilością danego produktu. Mogę umówić się na pasujący mi termin z dietetykiem, a co najważniejsze mogę wymieniać posiłek wybierając z dużej ilości dostępnych przepisów co umożliwiało mi - bez wychodzenia na zakupy, sporządzić mi zdrowy i pełnowartościowy posiłek z produktów, które już posiadałam w domu. Polecam go każdemu znajomemu.”

Daria

„Bardzo podobają mi się przepisy, są smaczne, szybkie i proste. Duży plus za możliwość modyfikacji planu i listy zakupowe!”

Agnieszka

„Od zawsze szukałam diety idealnie dopasowanej do mnie i do mojego trybu dnia. Do momentu wykupienia diety „Jesz co lubisz” każda dieta miała dla mnie wiele minusów i nie przynosiła mi pożądanych efektów. Dieta „Jesz co lubisz” jest smaczna i szybka do codziennego przygotowania na cały dzień oraz jako jedna z nielicznych sprawiała że oprócz tego że spadałam z wagi czułam się przy tym bardzo dobrze i miałam dużo energii.”

Natalia

Dieta na wzmocnienie odporności - zalecenia, jadłospis

Możesz być odporny na przeziębienia, nawet jeśli twoje geny nie są najmocniejsze. Wystarczy, że zmienisz dietę i styl życia. Sprawdź, co powinno znaleźć się na talerzu, by wzmocnić odporność.

  • Energetyczne śniadanie wzmocni organizm
  • Po nocy organizm potrzebuje kalorii, dlatego pierwszy posiłek należy zjeść w ciągu godziny od wstania z łóżka. Śniadanie powinno być rozgrzewające i sycące. Liczą się zarówno kalorie, jak i ich pochodzenie. Można zjeść płatki pełnoziarniste z mlekiem, do tego jajecznicę albo omlet z warzywami, owoce suszone lub świeże, kakao.

  • Wartościowe przekąski
  • Codziennie sięgaj po fermentowane produkty mleczne (jogurty, kefiry) zawierające probiotyki – specjalne szczepy bakterii, które pobudzają białe ciałka krwi do większej aktywności. Są skuteczne, jeśli jada się je systematycznie. Warto też dostarczać organizmowi prebiotyków, które umożliwią zasiedlenie dobrym bakteriom. Znajdziesz je w płatkach owsianych, razowym pieczywie, cykorii, bananach, grochu.

  • Sycący obiad wzmocni układ odpornościowy
  • Gorący bulion, zupy kremy z papryki, dyni, brukselki czy innych kapustnych i wreszcie cebuli wspomogą twój układ odpornościowy związkami siarki. Jesienią nie zapominaj o żelazie. Jeśli jest go za mało, krwinki czerwone są słabe, a wtedy nie mogą dobrze wykonywać swojego zadania, jakim jest odżywienie każdej komórki układu odpornościowego. Produkty pełne żelaza to wątróbka, chude czerwone mięso, jaja, grube kasze jęczmienne i kasza gryczana. Najlepszym źródłem żelaza są produkty zwierzęce, jednak można poprawić przyswajalność tego składnika z produktów pochodzenia roślinnego, spożywając je razem z bogatymi w witaminę C warzywami, np. w postaci surówki skropionej sokiem z cytryny.
    Do obiadowych dań warto jesienią dodawać czosnek, najlepiej świeży (duszony lub smażony traci część swoich właściwości). Podczas krojenia lub miażdżenia czosnku uwalnia się bakteriobójcza allicyna.

  • Podwieczorek pełen witamin
  • Szukasz pomysłu na mały posiłek w drugiej połowie dnia? Kieruj się kolorami – w twoim jadłospisie powinny się znaleźć czerwone, żółte lub pomarańczowe owoce. Są źródłem kwercetyny i karotenów przekształcających się w witaminę A, odpowiedzialną za szczelność nabłonka układu oddechowego, który stanowi barierę dla drobnoustrojów.

  • Ciepła kolacja pobudzi odporność
  • Ostatni wieczorny posiłek zjedz dwie godziny przed snem (a o godz. 18 tylko, jeśli kładziesz się spać już o 20). Kolacja powinna być mała objętościowo, żeby nie przeciążyć układu pokarmowego, ale musi równocześnie dostarczyć składników dla układu odpornościowego. Idealnie sprawdzi się w tej roli pasta rybna z makreli albo danie z dodatkiem łososia, szprotek, sardynek lub śledzia. W takim posiłku znajdzie się bowiem porcja wzmacniającej organizm witaminy D oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Stymulują one namnażanie prostaglandyn (hormonów prozapalnych) pobudzających układ odpornościowy do działania.

    Masz pytania?

    Skontaktuj się z nami