jcl-na-mase jcl-na-mase

Dieta na masę

Bazuje na produktach o wysokiej gęstości energetycznej i pokrywa zwiększone zapotrzebowanie organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym. Dzięki niej skutecznie zbudujesz mięśnie i przyspieszysz postępy treningowe, nie obciążając przy tym przewodu pokarmowego. 

Dieta na masę w ramach programu Jesz co lubisz pomoże zdrowo, stopniowo zwiększać masę ciała, zwłaszcza tkankę mięśniową. Zoptymalizujesz efekty treningowe, a przy tym łatwiej i szybciej zrealizujesz swój cel.

Kamila Pawłowska, dietetyk

Kamila Pawłowska

Przykładowy jadłospis dla diety na masę

Jajecznica ze szpinakiem i czosnkiem
  1. Kalorie: 403 kcal
  2. Składniki:
    1. Jaja kurze surowe: 252g, 4 sztuki
    2. Szpinak świeży (baby): 28g, 1 szklanka
    3. Czosnek: 7g, 1 ząbek
    4. Olej rzepakowy rafinowany: 4ml, 2 łyżeczki
    5. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    6. Pieprz czarny: 1g, 1 szczypta
  3. Sposób przygotowania:
    1. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem.
    2. Warzywa pokrój i dodaj do jajek.
    3. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wlej jajka z dodatkami i smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Śniadanie
Przekąska - morela suszona
  1. Kalorie: 256 kcal
  2. Składniki:
    1. Morele suszone: 90g, 9 sztuk
  3. Sposób przygotowania:

       * Staraj się wybierać niesiarkowane suszone owoce.

Drugie śniadanie
Potrawka z indykiem w sosie pomidorowym podana na ryżu brązowym
  1. Kalorie: 700 kcal
  2. Składniki:
    1. Ryż brązowy suchy: 84g, 6 łyżek
    2. Indyk, mięso mielone: 200g
    3. Seler naciowy: 24g, 1 łodyga
    4. Cebula: 22g, około 0.3 sztuki
    5. Czosnek: 7g, 1 ząbek
    6. Przecier pomidorowy (passata): 261g, 1 szklanka
    7. Olej rzepakowy rafinowany: 14 ml, 2 łyżki
    8. Chili mielone: 2g, 2 szczypty
    9. Bazylia suszona: 1g, 2 szczypty
    10. Sól biała: 2g, 2 szczypty
    11. Pieprz czarny: 2g, 2 szczypty
  3. Sposób przygotowania:
    1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
    2. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
    3. Seler naciowy umyj i pokrój.
    4. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż cebulę, czosnek oraz seler naciowy. Następnie dodaj mięso oraz przyprawy i smaż przez chwilę. Gdy mięso będzie obsmażone dodaj przecier pomidorowy i duś przez kilka minut.
    5. Na talerz wyłóż ryż i potrawkę.
Obiad
Jogurt z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami
  1. Kalorie: 278 kcal
  2. Składniki:
    1. Jogurt naturalny 2% tłuszczu: 265g, 1 szklanka
    2. Jabłko: 226g, 1 sztuka
    3. Rodzynki suszone: 5g, 1 łyżeczka
    4. Cynamon mielony: 1g, 1 szczypta
  3. Sposób przygotowania:
    1. Owoc obierz i pokrój.
    2. Wszystkie składniki wymieszaj.

      * Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
      ** Staraj się wybierać niesiarkowane suszone owoce.
Podwieczorek
Placki z serka wiejskiego z oliwkami i porem
  1. Kalorie: 432 kcal
  2. Składniki:
    1. Jaja kurze surowe: 63g, 1 sztuka
    2. Serek wiejski: 144g, 6 łyżek
    3. Otręby pszenne: 15g, 3 łyżki
    4. Oliwki czarne marynowane: 30g, 10 sztuk
    5. Por: 44g, około 0.3 sztuki
    6. Szczypiorek: 4g, 1 łyżka
    7. Olej rzepakowy rafinowany: 14ml, 2 łyżki
    8. Oregano suszone: 1g, 1 łyżeczka
    9. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    10. Pieprz czarny: 1g, 1 szczypta
  3. Sposób przygotowania:
    1. Oliwki odsącz z zalewy i pokrój.
    2. Pora umyj, obierz i pokrój.
    3. Serek wiejski odsącz z nadmiaru płynu.
    4. Jajka wbij do miseczki, dopraw solą oraz pieprzem i roztrzep widelcem.
    5. Do masy jajecznej dodaj oliwki, pora, serek, otręby oraz oregano i wymieszaj.
    6. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem układaj placki i smaż przez kilka minut po obu stronach.
    7. Placuszki przełóż na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Kolacja

Przykładowe dania dla diety na masę

Co zyskasz wybierając nasz program dietetyczny:

  • Plan dietetyczny skrojony na miarę, który pomoże Ci schudnąć, przytyć lub utrzymać wagę
  • Posiłki, które uwzględnią Twoje uwarunkowania fizyczne, alergie, choroby oraz aktywność fizyczną
  • Oszczędzisz czas i pieniądze z listą zakupów automatycznie generowaną do twoich posiłków
  • W każdej chwili będziesz mógł zadać pytanie specjaliście i otrzymać profesjonalną odpowiedź w kilkanaście minut!
  • Wprowadzasz zmiany, a nasz program automatycznie dopasowuje kolejne posiłki w Twoim planie dietetycznym
1 miesiąc
59 zł

 

Rozpocznij
2 miesiące
99 zł

Oszczędzasz 19 zł

Rozpocznij
6 miesięcy
199 zł

Oszczędzasz 155 zł

Rozpocznij

Polecają nas

Poradnikzdrowie.pl
Poradnikzdrowie.pl
Wformie24
Wformie24
Beszamel
Beszamel
MjakMama
MjakMama

Opinie użytkownikówJesz co Lubisz:

„Próbowałam wiele różnych diet oraz bardzo się do nich stosowałam lecz nie spełniły moich oczekiwań, natomiast program dietetyczny Jesz co Lubisz okazał się strzałem w dziesiątkę. Nigdy nie byłam tak zadowolona podczas trzymania diety. Uważam, że jest to naprawdę świetny i wygodny program który będę polecać.”

Klaudia

„Jestem bardzo zadowolona, przede wszystkim z różnorodnych dań, smacznych i prostych do wykonania. Możliwość modyfikacji dań jest jak najbardziej na plus. Świetnie, że można gotować także dla rodziny.

Monika

„Jestem pracującą mamą 3-letniego dziecka. Nie mam czasu aby umawiać się do dietetyków czy też tworzyć listy zakupów pod konkretną dietę. Dzięki temu programowi za pomocą kilku kliknięć mam gotową listę zakupów z dokładną ilością danego produktu. Mogę umówić się na pasujący mi termin z dietetykiem, a co najważniejsze mogę wymieniać posiłek wybierając z dużej ilości dostępnych przepisów co umożliwiało mi - bez wychodzenia na zakupy, sporządzić mi zdrowy i pełnowartościowy posiłek z produktów, które już posiadałam w domu. Polecam go każdemu znajomemu.”

Daria

„Bardzo podobają mi się przepisy, są smaczne, szybkie i proste. Duży plus za możliwość modyfikacji planu i listy zakupowe!”

Agnieszka

„Od zawsze szukałam diety idealnie dopasowanej do mnie i do mojego trybu dnia. Do momentu wykupienia diety „Jesz co lubisz” każda dieta miała dla mnie wiele minusów i nie przynosiła mi pożądanych efektów. Dieta „Jesz co lubisz” jest smaczna i szybka do codziennego przygotowania na cały dzień oraz jako jedna z nielicznych sprawiała że oprócz tego że spadałam z wagi czułam się przy tym bardzo dobrze i miałam dużo energii.”

Natalia

Dieta na masę mięśniową - założenia, jadłospis

Dieta na masę pomaga w zdrowy sposób zwiększać masę ciała, zwłaszcza tkankę mięśniową. Ale mięśni potrzebują nie tylko wyczynowi sportowcy. Osoby mało aktywne lub starsze, dzięki sprawnym mięśniom, są mniej narażone na upadki, kontuzje, problemy z utrzymaniem równowagi.

Mięśnie potrzebują codziennych dostaw pełnowartościowego białka, przy czym lepiej, by 75% pochodziło z produktów zwierzęcych. Są one bowiem bogate w aminokwasy rozgałęzione, wydłużające czas pracy mięśni i wspomagające ich regenerację po wysiłku. Najlepszym źródłem białka jest mięso (sięgaj po c hude – drób, chudą wołowinę, polędwicę), ryby, jak również mleko i produkty mleczne (jogurty, kefir, sery) oraz jajka. Zwykle wystarczy jedno lub dwa, bowiem w jajku kryją się wspomniane wcześniej odżywcze białko, witaminy D, E i z grupy B, na które wzrasta zapotrzebowanie przy wzmożonym wysiłku fizycznym.

Jeśli chodzi o odżywianie tkanki mięśniowej, duże znaczenie ma dobieranie składników do planu dnia. Posiłek jedzony przed treningiem (czy większą aktywnością, którą mamy w planach, np. wycieczką rowerową) powinien zawierać węglowodany złożone: płatki zbożowe, chleb razowy, kasze, ryż pełnoziarnisty. Natomiast bezpośrednio po uprawianiu sportu (do 30 minut) – sięgamy po węglowodany proste, np. z banana. Owoce są źródłem cennych składników mineralnych i witamin, mających działanie antyoksydacyjne.

Antyoksydanty oczyszczają organizm z wolnych rodników, które negatywnie działają na stan zdrowia, a mogą kumulować się podczas długotrwałego treningu. Po wysiłku wspomagamy się też porcją białka. W ramach przekąsek warto chrupać migdały pełne aminokwasów i witaminy E – czyli silnego przeciwutleniacza, który przyspiesza regenerację mięśni. Program żywieniowy na wzmocnienie mięśni nie może zawierać dużej ilości tłuszczu. Najlepiej wybierać tłuszcze najlepszej jakości, czyli oleje (oliwę, olej rzepakowy lub słonecznikowy).

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami