jcl-mind jcl-mind

Dieta MIND

Oparta na pełnoziarnistych produktach zbożowych, zielonych warzywach, nasionach roślin strączkowych i owocach jagodowych. Poprawia pamięć i koncentrację, spowalnia proces starzenia się organizmu, zmniejsza ryzyko depresji oraz chorób takich jak Alzheimer czy Parkinson.

Zadbaliśmy o to, by w programie Jesz co lubisz w diecie MIND znalazły się składniki będące źródłem cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli orzechy, nasiona, czy tłuste ryby morskie. Jestem pewna, że konsekwentne stosowanie tego planu zmniejszy zmęczenie i znacząco poprawi efektywność funkcjonowania.

Ewelina Ogrzewała, dietetyk

Ewelina Ogrzewała

Przykładowy jadłospis dla diety MIND

Smoothie komosowe na koncentrację z malinami, borówkami i bananem
  1. Kalorie: 329 kcal
  2. Składniki:
    1. Quinoa - komosa ryżowa biała sucha: 30g, 2 łyżki
    2. Mleko spożywcze 2% tłuszczu:188 ml, około 0.8 szklanki
    3. Maliny: 55g, około 0.5 szklanki
    4. Borówka amerykańska: 75g, około 0.5 szklanki
    5. Banan: 55g, około 0.5 sztuki
    6. Orzechy włoskie: 3g, 1 sztuka
  3. Sposób przygotowania:
    1. Ugotuj komosę ryżową przez około 15-20 minut w proporcji 2:1-dwukrotnie więcej wody.
    2. Owoce obierz i większe z nich pokrój na mniejsze cząstki.
    3. Wszystkie składniki wraz z mlekiem przełóż do blendera i zblenduj na smoothie.

      * Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
      ** Żeby zniwelować gorzkawy posmak komosy warto przed ugotowaniem wypłukać ją kilkakrotnie w zimnej wodzie.
      ***Jeśli boisz się o wytrzymałość swojego blendera twarde składniki posiekaj nożem.
      **** Jeśli twoje smoothie jest zbyt gęste, dolej wody.

Śniadanie
Kefir z borówkami i orzechami laskowymi
  1. Kalorie: 203 kcal
  2. Składniki:
    1. Kefir 2% tłuszczu: 118g, około 0.5 szklanki
    2. Borówka amerykańska: 54g, 3 łyżki
    3. Orzechy laskowe łuskane: 18g, 1 łyżka
  3. Sposób przygotowania:
      Wymieszaj wszystkie składniki.
      * Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
      ** Orzechy możesz podprażyć na suchej patelni.
Drugie śniadanie
Potrawka z indykiem, brokułem, pieczarkami i kaszą gryczaną
  1. Kalorie: 558 kcal
  2. Składniki:
    1. Kasza gryczana sucha: 48g, 4 łyżki
    2. Indyk, mięso z piersi bez skóry: 100g
    3. Brokuł: 80g, 1 szklanka
    4. Pieczarki: 88g, 4 sztuki
    5. Orzechy włoskie: 15g, 5 sztuk
    6. Olej rzepakowy rafinowany: 14ml, 2 łyżki
    7. Sok z cytryny: 18 ml, 2 łyżki
    8. Jogurt naturalny 2% tłuszczu: 46g, 2 łyżki
    9. Czosnek: 7g, 1 ząbek
    10. Koper świeży: 6g, 2 łyżki
    11. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    12. Pieprz czarny: 2g, 2 szczypty
    13. Chili mielone: 2g, 2 szczypty
  3. Sposób przygotowania:
    1. Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.Mięso umyj, osusz i pokrój.
    2. Brokuł umyj i podziel na różyczki.
    3. Pieczarki umyj, obierz i pokrój.
    4. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem smaż mięso, aż się zarumieni. Następnie odłóż je na osobny talerz.
    5. Na patelnię wrzuć pieczarki i podsmaż, a następnie dodaj brokuły, przyprawy, odrobinę wody i duś pod przykryciem przez około 5-8 minut.
    6. Pod koniec dodaj sok z cytryny, kaszę, mięso, sól, pieprz i wymieszaj.
    7. Przygotuj sos mieszając jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i posiekanym koperkiem.
    8. Gotowe danie przełóż na talerz, polej sosem i posyp orzechami.
Obiad
Sałatka owocowa z gruszką, jabłkiem, cynamonem i rodzynkami
  1. Kalorie: 179 kcal
  2. Składniki:
    1. Gruszka: 128g, około 0.5 sztuki
    2. Jabłko: 113g, około 0.5 sztuki
    3. Rodzynki suszone: 20g, 4 łyżeczki
    4. Cynamon mielony: 1g, 1 łyżeczka

  3. Sposób przygotowania:
    1. Owoce obierz i pokrój w kostkę.
    2. Dodaj suszone owoce oraz cynamon i wymieszaj.

      * Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
Podwieczorek
Pasta z awokado, pomidora i czerwonej cebuli
  1. Kalorie: 274 kcal
  2. Składniki:
    1. Awokado: 84g, 3 plastry
    2. Pomidor: 80g, około 0.5 sztuki
    3. Cebula czerwona: 37g, około 0.3 sztuki
    4. Sok z cytryny: 9 ml, 1 łyżka
    5. Pietruszka, natka świeża: 2g, 1 łyżka
    6. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    7. Pieprz czarny: 1g, 1 szczypta
    8. Chleb żytni razowy: 52g, 1 kromka
  3. Sposób przygotowania:
    1. Pomidora sparz i obierz ze skórki.
    2. Awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ i rozgnieć widelcem.
    3. Pomidora, obraną cebulę oraz natkę pietruszki posiekaj i dodaj do awokado.
    4. Dodaj sok z cytryny oraz przyprawy i wymieszaj wszystkie składniki.
    5. Pieczywo posmaruj pastą.
Kolacja

Przykładowe dania dla diety MIND

Co zyskasz wybierając nasz program dietetyczny:

  • Plan dietetyczny skrojony na miarę, który pomoże Ci schudnąć, przytyć lub utrzymać wagę
  • Posiłki, które uwzględnią Twoje uwarunkowania fizyczne, alergie, choroby oraz aktywność fizyczną
  • Oszczędzisz czas i pieniądze z listą zakupów automatycznie generowaną do twoich posiłków
  • W każdej chwili będziesz mógł zadać pytanie specjaliście i otrzymać profesjonalną odpowiedź w kilkanaście minut!
  • Wprowadzasz zmiany, a nasz program automatycznie dopasowuje kolejne posiłki w Twoim planie dietetycznym
1 miesiąc
59 zł

 

Rozpocznij
2 miesiące
99 zł

Oszczędzasz 19 zł

Rozpocznij
6 miesięcy
199 zł

Oszczędzasz 155 zł

Rozpocznij

Polecają nas

Poradnikzdrowie.pl
Poradnikzdrowie.pl
Wformie24
Wformie24
Beszamel
Beszamel
MjakMama
MjakMama

Opinie użytkownikówJesz co Lubisz:

„Próbowałam wiele różnych diet oraz bardzo się do nich stosowałam lecz nie spełniły moich oczekiwań, natomiast program dietetyczny Jesz co Lubisz okazał się strzałem w dziesiątkę. Nigdy nie byłam tak zadowolona podczas trzymania diety. Uważam, że jest to naprawdę świetny i wygodny program który będę polecać.”

Klaudia

„Jestem bardzo zadowolona, przede wszystkim z różnorodnych dań, smacznych i prostych do wykonania. Możliwość modyfikacji dań jest jak najbardziej na plus. Świetnie, że można gotować także dla rodziny.

Monika

„Jestem pracującą mamą 3-letniego dziecka. Nie mam czasu aby umawiać się do dietetyków czy też tworzyć listy zakupów pod konkretną dietę. Dzięki temu programowi za pomocą kilku kliknięć mam gotową listę zakupów z dokładną ilością danego produktu. Mogę umówić się na pasujący mi termin z dietetykiem, a co najważniejsze mogę wymieniać posiłek wybierając z dużej ilości dostępnych przepisów co umożliwiało mi - bez wychodzenia na zakupy, sporządzić mi zdrowy i pełnowartościowy posiłek z produktów, które już posiadałam w domu. Polecam go każdemu znajomemu.”

Daria

„Bardzo podobają mi się przepisy, są smaczne, szybkie i proste. Duży plus za możliwość modyfikacji planu i listy zakupowe!”

Agnieszka

„Od zawsze szukałam diety idealnie dopasowanej do mnie i do mojego trybu dnia. Do momentu wykupienia diety „Jesz co lubisz” każda dieta miała dla mnie wiele minusów i nie przynosiła mi pożądanych efektów. Dieta „Jesz co lubisz” jest smaczna i szybka do codziennego przygotowania na cały dzień oraz jako jedna z nielicznych sprawiała że oprócz tego że spadałam z wagi czułam się przy tym bardzo dobrze i miałam dużo energii.”

Natalia

Dieta mind - założenia, jadłospis

Dieta mind (Mediterranean – DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) to inaczej dieta dla umysłu, która ma na celu poprawę pracy mózgu i układu nerwowego. Wpływa pozytywnie na pamięć i koncentrację, a także zmniejsza ryzyko depresji, Alzheimera i Parkinsona. Znaczącą rolę w procesach zapamiętywania odgrywają neuroprzekaźniki. Są to substancje chemiczne potrzebne do przesyłania sygnałów między komórkami nerwowymi – neuronami. Bez tych impulsów niemożliwe byłoby myślenie, kojarzenie, przyswajanie wiedzy. Neuroprzekaźniki powstają z aminokwasów (fenyloalaniny i tryptofanu), które znajdują się np. w mięsie. Fenyloalanina jest przekształcana w dopaminę, noradrenalinę i adrenalinę odpowiadające za pamięć, refleks i koncentrację. Z tryptofanu powstaje natomiast serotonina, zwana hormonem szczęścia.

Dieta mind - co jeść

Kiedy pamięć zaczyna szwankować, warto jeść też dużo ryb morskich, bo są bogatym źródłem witaminy B12 – cyjanokobalaminy niezbędnej do wytwarzania osłonki mielinowej otaczającej komórki nerwowe oraz usprawniającej przewodzenie impulsów. Mózg wykorzystuje prawie połowę krążącej we krwi glukozy. Źródłem glukozy są węglowodany. To nie znaczy jednak, że należy jeść cukier, aby odżywić mózg. „Nakarmią” go węglowodany złożone, które znajdują się w kaszach, ziemniakach, fasoli, soczewicy. Cenna jest też lecytyna występująca w siemieniu lnianym, orzeszkach ziemnych, soi i kiełkach pszenicy. Zdaniem badaczy, wśród owoców cennych dla mózgu absolutnym liderem jest borówka amerykańska. Spożywana w dużych ilościach znacznie spowalnia procesy starzenia komórek nerwowych, pozwala zachować sprawność umysłową do późnej starości.

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami