jscl-hashimoto jscl-hashimoto

Dieta Hashimoto

Wspomaga i chroni tarczycę w przebiegu chorób z grupy niedoczynności tego narządu. Ze względu na często występujące nietolerancje, wyklucza głównie nabiał i gluten, a uwzględnia zwiększoną podaż antyoksydantów, takich jak: cynk, selen czy witamina C.

Osoby z chorobami tarczycy bardzo często nie tolerują niektórych pokarmów. Z myślą o nich w programie Jesz co lubisz stworzyliśmy w pełni zbilansowaną i smaczną dietę, która działa przeciwzapalnie.

Justyna Jessa, kierownik zespołu dietetyków

Justyna Jessa

Przykładowy jadłospis dla diety Hashimoto

Jajecznica z pieczarkami i cebulą (bezglutenowa)
  1. Kalorie: 321 kcal
  2. Składniki:
    1. Jaja kurze surowe: 126g, 2 sztuki
    2. Pieczarki: 44g, 2 sztuki
    3. Cebula: 44g, około 0.5 sztuki
    4. Olej rzepakowy rafinowany: 6 ml, 3 łyżeczki
    5. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    6. Pieprz czarny: 1g, 1 szczypta
    7. Chleb bezglutenowy pełnoziarnisty: 16g, około 0.5 kromki
    8. Margaryna, 100% roślinna: 4g, około 0.5 łyżeczki
  3. Sposób przygotowania:
    1. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem.
    2. Cebulę i pieczarki obierz, a następnie pokrój w kostkę.
    3. Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj cebulę z pieczarkami i podsmaż chwilę.
    4. Do warzyw na patelni wlej jajka i smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.
    5. Pieczywo posmaruj margaryną.
Śniadanie
Koktajl z jabłkiem, marchewką, imbirem i pomarańczą
  1. Kalorie: 207 kcal
  2. Składniki:
    1. Marchew: 37g, około 0.5 sztuki
    2. Imbir, korzeń: 5g
    3. Pomarańcza: 223g, 1 sztuka
    4. Jabłko: 113g, około 0.5 sztuki
    5. Rodzynki suszone: 5g, 1 łyżeczka
    6. Dynia, pestki: 3g, 1 łyżeczka
  3. Sposób przygotowania:
    1. Suszone owoce namocz we wrzątku.
    2. Warzywa i owoce umyj, obierz i pokrój.
    3. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.
    * Jeśli boisz się o wytrzymałość swojego blendera, twarde składniki posiekaj nożem.
    ** Jeśli twój koktajl jest zbyt gęsty, dolej wody.
    *** Staraj się wybierać niesiarkowane suszone owoce.
Drugie śniadanie
Kaszotto gryczane z kurczakiem, marchewką i groszkiem
  1. Kalorie: 562 kcal
  2. Składniki:
    1. Kasza gryczana sucha: 48g, 4 łyżki
    2. Kurczak, mięso z piersi bez skóry: 120 g
    3. Por: 44g, około 0.3 sztuki
    4. Marchew z groszkiem mrożona: 69g, około 0.5 szklanki
    5. Bulion warzywny: 250ml, 1 szklanka
    6. Olej rzepakowy rafinowany: 14ml, 2 łyżki
    7. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    8. Pieprz czarny: 1g, 1 szczypta
    9. Tymianek suszony: 1g, 1 szczypta
    10. Szczypiorek: 4g, 1 łyżka
    11. Orzechy włoskie: 16g, 1 łyżka
  3. Sposób przygotowania:
    1. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie usmaż je na rozgrzanej patelni z tłuszczem i odłóż na bok.
    2. Pora umyj i posiekaj.
    3. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż pora. Następnie dodaj suchą kaszę i smaż przez chwilę.
    4. Do kaszy dolewaj równe partie gorącego bulionu i podgrzewaj stale mieszając. Ustaw największy płomień lub moc palnika, by kasza jednocześnie chłonęła bulion, a jego nadmiar wyparowywał. Kiedy kasza wchłonie pierwszą partię płynu, dodaj następną.
    5. W momencie, gdy wlejesz połowę płynu dodaj marchewkę z groszkiem oraz przyprawy. Kontynuuj dodawanie bulionu, aż kasza wchłonie cały płyn.
    6. Przed końcem duszenia do kaszy dodaj mięso.
    7. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp orzechami oraz posiekanym szczypiorkiem.

      * Orzechy możesz podprażyć na suchej patelni.
Obiad
Przekąska - winogrona
  1. Kalorie: 174 kcal
  2. Składniki:
    1. Winogrona czerwone: 210g
  3. Sposób przygotowania:

       * Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.

Podwieczorek
Sałatka z komosą ryżową, fasolą czerwoną i groszkiem
  1. Kalorie: 286 kcal
  2. Składniki:
    1. Quinoa - komosa ryżowa biała sucha: 30g, 2 łyżki
    2. Fasola czerwona konserwowa, bez zalewy: 17g, 1 łyżka
    3. Groszek zielony mrożony: 39g, 3 łyżki
    4. Awokado: 56g, 2 plastry
    5. Pomidor koktajlowy: 48g, 3 sztuki
    6. Miks sałat: 16g, około 0.5 szklanki
    7. Cebula: 22g, około 0.3 sztuki
    8. Papryczka chili: 2g, około 0.3 sztuki
    9. Bulion warzywny: 63ml, około 0.3 szklanki
    10. Oliwa z oliwek nierafinowana: 2ml, 1 łyżeczka
    11. Sok z cytryny: 9ml, 1 łyżka
    12. Kolendra świeża: 1g, 1 łyżka
    13. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    14. Pieprz czarny: 1g, 1 szczypta
  3. Sposób przygotowania:
    1. Komosę ugotuj w bulionie.
    2. Groszek wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj do miękkości, a następnie odcedź.
    3. Fasolę z puszki odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą.
    4. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
    5. Pomidorki umyj i przekrój na połówki.
    6. Awokado umyj, obierz i pokrój.
    7. Papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń pestki i drobno posiekaj.
    8. Przygotuj dressing mieszając oliwę z sokiem z cytryny, papryczką chili i przyprawami.
    9. Składniki przełóż na talerz i polej dressingiem. Całość wymieszaj i posyp posiekaną kolendrą.
Kolacja

Przykładowe dania dla diety Hashimoto

Co zyskasz wybierając nasz program dietetyczny:

  • Plan dietetyczny skrojony na miarę, który pomoże Ci schudnąć, przytyć lub utrzymać wagę
  • Posiłki, które uwzględnią Twoje uwarunkowania fizyczne, alergie, choroby oraz aktywność fizyczną
  • Oszczędzisz czas i pieniądze z listą zakupów automatycznie generowaną do twoich posiłków
  • W każdej chwili będziesz mógł zadać pytanie specjaliście i otrzymać profesjonalną odpowiedź w kilkanaście minut!
  • Wprowadzasz zmiany, a nasz program automatycznie dopasowuje kolejne posiłki w Twoim planie dietetycznym
1 miesiąc
59 zł

 

Rozpocznij
2 miesiące
99 zł

Oszczędzasz 19 zł

Rozpocznij
6 miesięcy
199 zł

Oszczędzasz 155 zł

Rozpocznij

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami