Dieta w chorobie Hashimoto
Hashimoto objawy
Przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy, czyli choroba Hashimoto ma podłoże autoimmunologiczne i wynika z nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego na własne tkanki. To dlatego u osób z chorobą Hashimoto często występują niedobory pokarmowe, anemia, przepuszczalne jelito, nietolerancje pokarmowe, choroby błon śluzowych jamy ustnej i hipoglikemia (niedocukrzenie), jako dodatek do typowych objawów niedoczynności tarczycy, takich jak przyrost wagi, zaburzenia miesiączkowania, nietolerancja zimna, wypadanie włosów, zmęczenie i zaparcia.
Hashimoto jakie badania
Chorobę Hashimoto rozpoznaje się na podstawie badań laboratoryjnych (m.in. poziomu przeciwciał ATPO i ATG, TSH, FT4 i FT3). Pomocne jest również USG tarczycy. Dopiero po ustabilizowaniu poziomu hormonów w porozumieniu z endokrynologiem warto zgłosić się do dietetyka, który podpowie co jeść, a czego unikać.
Dlaczego osoby z Hashimoto tyją?
Choroba Hashimoto może być powiązana z niedoczynnością tarczycy, której często towarzyszą problemy z gospodarką cukrową, pogarsza się przemiana materii, a w różnych tkankach zaczynają odkładać się substancje, które zapobiegają utracie wody (glikozaminoglikany). Kiedy jest ich zbyt dużo, tworzą się obrzęki i waga rośnie. Obrzęki te utrzymują się niezależnie od pozycji ciała i od pory dnia. Jeśli powstały na kostkach, uniesienie nóg do góry nie spowoduje, że ustąpią. Glikozaminoglikany odkładają się w różnych miejscach. Jeśli pod skórą – powstaje obrzęk. Jeśli w jelitach – męczą zaparcia. Jeśli jest ich zbyt wiele w centralnym układzie nerwowym, pojawia się senność, pogorszenie nastroju, a nawet depresja. Mimo wszystko odpowiednie nawodnienie organizmu ma kluczowe znaczenie dla przemiany materii, dlatego trzeba pamiętać o tym, by codziennie pić ok. 2 litrów wody dobrej jakości.
Hashimoto - jaką dietę stosować
– Nie ma jednej polecanej diety dla osób chorych na Hashimoto, trzeba ją zindywidualizować i wyeliminować tylko te produkty, które są niekorzystne dla konkretnej osoby, stąd konieczna jest precyzyjna diagnostyka – podkreśla dr n. med. Mirosława Gałęcka, specjalista chorób wewnętrznych z Instytutu Mikroekologii w Poznaniu. Pojawienie się choroby powinno stanowić impuls do trwałej zmiany nawyków i przyzwyczajeń związanych z odżywianiem.
Zaleca się, by z diety w chorobie Hashimoto wycofać nabiał (kazeina lub inne białka mleka mogą być przyczyną kłopotów z trawieniem) i gluten (może to wspomóc wyciszenie procesu autoimmunologicznego).
Dla osób z chorobą Hashimoto cenny jest także selen, który poprzez poprawę funkcjonowania układu immunologicznego zmniejsza aktywność zapalną tarczycy. Ze względu na ryzyko przedawkowania tego składnika warto korzystać z naturalnych źródeł selenu. Znajdziemy go w orzechach brazylijskich, rybach morskich, nasionach roślin strączkowych. Kolejny ważny składnik diety to witamina D. Badania przeprowadzone w Turcji wykazały, że 92% osób z Hashimoto miało niewystarczający poziom tej witaminy. Pokarmy bogate w nią to ryby (np. łosoś), jajka, mleko, sztucznie wzbogacane witaminą D mleka roślinne i olej z wątroby dorsza. Osoby z chorobą Hashimoto powinny włączać do diety jak najwięcej produktów bogatych w przeciwutleniacze, których zadaniem jest m.in. walka z efektami procesów zapalnych w organizmie. Witaminę A znajdziemy m.in. w tranie, wątrobie, żółtkach jaj, maśle. Beta-karoten znajduje się w czerwonych, żółtych i zielonych warzywach (np. dyni) oraz owocach (np. morelach). Witamina C w znacznych ilościach występuje w natce pietruszki, czarnych porzeczkach, papryce, owocach cytrusowych, kiwi. Witaminę E znajdziemy w ziarnach, kiełkach, orzechach, olejach tłoczonych na zimno (więcej s. 74), żółtku jaj. Wybrane tłuszcze W diecie należy też zwiększyć udział tłuszczów zawierających kwasy tłuszczowe nienasycone. Szczególnie ważne są tu wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które wspierają układ immunologiczny. Dieta bogata w kwasy omega-3 wpływa również na łagodzenie przebiegu procesów zapalnych w organizmie. Dobrym źródłem tego składnika są: tłuste ryby morskie, oleje (np. lniany), nasiona chia, nasiona konopi i siemię lniane.