jscl-hashimoto jscl-hashimoto

Dieta Hashimoto

Wspomaga i chroni tarczycę w przebiegu chorób z grupy niedoczynności tego narządu. Ze względu na często występujące nietolerancje, wyklucza głównie nabiał i gluten, a uwzględnia zwiększoną podaż antyoksydantów, takich jak: cynk, selen czy witamina C.

Bazując na naszym wieloletnim doświadczeniu w pracy z pacjentami, przygotowaliśmy dietę z myślą właśnie o nich. Postawiliśmy na menu o silnie przeciwzapalnym oddziaływaniu. Plan skomponowaliśmy tak, by zapewnić odpowiednią ilość kluczowych dla funkcji tarczycy składników odżywczych.

Kamila Pawłowska, dietetyk

Kamila Pawłowska

Przykładowy jadłospis dla diety Hashimoto

Jajecznica z pieczarkami i cebulą (bezglutenowa)
  1. Kalorie: 321 kcal
  2. Składniki:
    1. Jaja kurze surowe: 126g, 2 sztuki
    2. Pieczarki: 44g, 2 sztuki
    3. Cebula: 44g, około 0.5 sztuki
    4. Olej rzepakowy rafinowany: 6 ml, 3 łyżeczki
    5. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    6. Pieprz czarny: 1g, 1 szczypta
    7. Chleb bezglutenowy pełnoziarnisty: 16g, około 0.5 kromki
    8. Margaryna, 100% roślinna: 4g, około 0.5 łyżeczki
  3. Sposób przygotowania:
    1. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem.
    2. Cebulę i pieczarki obierz, a następnie pokrój w kostkę.
    3. Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj cebulę z pieczarkami i podsmaż chwilę.
    4. Do warzyw na patelni wlej jajka i smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.
    5. Pieczywo posmaruj margaryną.
Śniadanie
Koktajl z jabłkiem, marchewką, imbirem i pomarańczą
  1. Kalorie: 207 kcal
  2. Składniki:
    1. Marchew: 37g, około 0.5 sztuki
    2. Imbir, korzeń: 5g
    3. Pomarańcza: 223g, 1 sztuka
    4. Jabłko: 113g, około 0.5 sztuki
    5. Rodzynki suszone: 5g, 1 łyżeczka
    6. Dynia, pestki: 3g, 1 łyżeczka
  3. Sposób przygotowania:
    1. Suszone owoce namocz we wrzątku.
    2. Warzywa i owoce umyj, obierz i pokrój.
    3. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.
    * Jeśli boisz się o wytrzymałość swojego blendera, twarde składniki posiekaj nożem.
    ** Jeśli twój koktajl jest zbyt gęsty, dolej wody.
    *** Staraj się wybierać niesiarkowane suszone owoce.
Drugie śniadanie
Kaszotto gryczane z kurczakiem, marchewką i groszkiem
  1. Kalorie: 562 kcal
  2. Składniki:
    1. Kasza gryczana sucha: 48g, 4 łyżki
    2. Kurczak, mięso z piersi bez skóry: 120 g
    3. Por: 44g, około 0.3 sztuki
    4. Marchew z groszkiem mrożona: 69g, około 0.5 szklanki
    5. Bulion warzywny: 250ml, 1 szklanka
    6. Olej rzepakowy rafinowany: 14ml, 2 łyżki
    7. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    8. Pieprz czarny: 1g, 1 szczypta
    9. Tymianek suszony: 1g, 1 szczypta
    10. Szczypiorek: 4g, 1 łyżka
    11. Orzechy włoskie: 16g, 1 łyżka
  3. Sposób przygotowania:
    1. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie usmaż je na rozgrzanej patelni z tłuszczem i odłóż na bok.
    2. Pora umyj i posiekaj.
    3. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż pora. Następnie dodaj suchą kaszę i smaż przez chwilę.
    4. Do kaszy dolewaj równe partie gorącego bulionu i podgrzewaj stale mieszając. Ustaw największy płomień lub moc palnika, by kasza jednocześnie chłonęła bulion, a jego nadmiar wyparowywał. Kiedy kasza wchłonie pierwszą partię płynu, dodaj następną.
    5. W momencie, gdy wlejesz połowę płynu dodaj marchewkę z groszkiem oraz przyprawy. Kontynuuj dodawanie bulionu, aż kasza wchłonie cały płyn.
    6. Przed końcem duszenia do kaszy dodaj mięso.
    7. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp orzechami oraz posiekanym szczypiorkiem.

      * Orzechy możesz podprażyć na suchej patelni.
Obiad
Przekąska - winogrona
  1. Kalorie: 174 kcal
  2. Składniki:
    1. Winogrona czerwone: 210g
  3. Sposób przygotowania:

       * Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.

Podwieczorek
Sałatka z komosą ryżową, fasolą czerwoną i groszkiem
  1. Kalorie: 286 kcal
  2. Składniki:
    1. Quinoa - komosa ryżowa biała sucha: 30g, 2 łyżki
    2. Fasola czerwona konserwowa, bez zalewy: 17g, 1 łyżka
    3. Groszek zielony mrożony: 39g, 3 łyżki
    4. Awokado: 56g, 2 plastry
    5. Pomidor koktajlowy: 48g, 3 sztuki
    6. Miks sałat: 16g, około 0.5 szklanki
    7. Cebula: 22g, około 0.3 sztuki
    8. Papryczka chili: 2g, około 0.3 sztuki
    9. Bulion warzywny: 63ml, około 0.3 szklanki
    10. Oliwa z oliwek nierafinowana: 2ml, 1 łyżeczka
    11. Sok z cytryny: 9ml, 1 łyżka
    12. Kolendra świeża: 1g, 1 łyżka
    13. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    14. Pieprz czarny: 1g, 1 szczypta
  3. Sposób przygotowania:
    1. Komosę ugotuj w bulionie.
    2. Groszek wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj do miękkości, a następnie odcedź.
    3. Fasolę z puszki odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą.
    4. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
    5. Pomidorki umyj i przekrój na połówki.
    6. Awokado umyj, obierz i pokrój.
    7. Papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń pestki i drobno posiekaj.
    8. Przygotuj dressing mieszając oliwę z sokiem z cytryny, papryczką chili i przyprawami.
    9. Składniki przełóż na talerz i polej dressingiem. Całość wymieszaj i posyp posiekaną kolendrą.
Kolacja

Przykładowe dania dla diety Hashimoto

Co zyskasz wybierając nasz program dietetyczny:

  • Plan dietetyczny skrojony na miarę, który pomoże Ci schudnąć, przytyć lub utrzymać wagę
  • Posiłki, które uwzględnią Twoje uwarunkowania fizyczne, alergie, choroby oraz aktywność fizyczną
  • Oszczędzisz czas i pieniądze z listą zakupów automatycznie generowaną do twoich posiłków
  • W każdej chwili będziesz mógł zadać pytanie specjaliście i otrzymać profesjonalną odpowiedź w kilkanaście minut!
  • Wprowadzasz zmiany, a nasz program automatycznie dopasowuje kolejne posiłki w Twoim planie dietetycznym

Polecają nas

Poradnikzdrowie.pl
Poradnikzdrowie.pl
Beszamel
Beszamel
MjakMama
MjakMama

Opinie użytkownikówJesz co Lubisz:

„Próbowałam wiele różnych diet oraz bardzo się do nich stosowałam lecz nie spełniły moich oczekiwań, natomiast program dietetyczny Jesz co Lubisz okazał się strzałem w dziesiątkę. Nigdy nie byłam tak zadowolona podczas trzymania diety. Uważam, że jest to naprawdę świetny i wygodny program który będę polecać.”

Klaudia

„Jestem bardzo zadowolona, przede wszystkim z różnorodnych dań, smacznych i prostych do wykonania. Możliwość modyfikacji dań jest jak najbardziej na plus. Świetnie, że można gotować także dla rodziny.

Monika

„Jestem pracującą mamą 3-letniego dziecka. Nie mam czasu aby umawiać się do dietetyków czy też tworzyć listy zakupów pod konkretną dietę. Dzięki temu programowi za pomocą kilku kliknięć mam gotową listę zakupów z dokładną ilością danego produktu. Mogę umówić się na pasujący mi termin z dietetykiem, a co najważniejsze mogę wymieniać posiłek wybierając z dużej ilości dostępnych przepisów co umożliwiało mi - bez wychodzenia na zakupy, sporządzić mi zdrowy i pełnowartościowy posiłek z produktów, które już posiadałam w domu. Polecam go każdemu znajomemu.”

Daria

„Bardzo podobają mi się przepisy, są smaczne, szybkie i proste. Duży plus za możliwość modyfikacji planu i listy zakupowe!”

Agnieszka

„Od zawsze szukałam diety idealnie dopasowanej do mnie i do mojego trybu dnia. Do momentu wykupienia diety „Jesz co lubisz” każda dieta miała dla mnie wiele minusów i nie przynosiła mi pożądanych efektów. Dieta „Jesz co lubisz” jest smaczna i szybka do codziennego przygotowania na cały dzień oraz jako jedna z nielicznych sprawiała że oprócz tego że spadałam z wagi czułam się przy tym bardzo dobrze i miałam dużo energii.”

Natalia

Dieta w chorobie Hashimoto

Hashimoto objawy

Przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy, czyli choroba Hashimoto ma podłoże autoimmunologiczne i wynika z nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego na własne tkanki. To dlatego u osób z chorobą Hashimoto często występują niedobory pokarmowe, anemia, przepuszczalne jelito, nietolerancje pokarmowe, choroby błon śluzowych jamy ustnej i hipoglikemia (niedocukrzenie), jako dodatek do typowych objawów niedoczynności tarczycy, takich jak przyrost wagi, zaburzenia miesiączkowania, nietolerancja zimna, wypadanie włosów, zmęczenie i zaparcia.

Hashimoto jakie badania

Chorobę Hashimoto rozpoznaje się na podstawie badań laboratoryjnych (m.in. poziomu przeciwciał ATPO i ATG, TSH, FT4 i FT3). Pomocne jest również USG tarczycy. Dopiero po ustabilizowaniu poziomu hormonów w porozumieniu z endokrynologiem warto zgłosić się do dietetyka, który podpowie co jeść, a czego unikać.

Dlaczego osoby z Hashimoto tyją?

Choroba Hashimoto może być powiązana z niedoczynnością tarczycy, której często towarzyszą problemy z gospodarką cukrową, pogarsza się przemiana materii, a w różnych tkankach zaczynają odkładać się substancje, które zapobiegają utracie wody (glikozaminoglikany). Kiedy jest ich zbyt dużo, tworzą się obrzęki i waga rośnie. Obrzęki te utrzymują się niezależnie od pozycji ciała i od pory dnia. Jeśli powstały na kostkach, uniesienie nóg do góry nie spowoduje, że ustąpią. Glikozaminoglikany odkładają się w różnych miejscach. Jeśli pod skórą – powstaje obrzęk. Jeśli w jelitach – męczą zaparcia. Jeśli jest ich zbyt wiele w centralnym układzie nerwowym, pojawia się senność, pogorszenie nastroju, a nawet depresja. Mimo wszystko odpowiednie nawodnienie organizmu ma kluczowe znaczenie dla przemiany materii, dlatego trzeba pamiętać o tym, by codziennie pić ok. 2 litrów wody dobrej jakości.

Hashimoto - jaką dietę stosować

– Nie ma jednej polecanej diety dla osób chorych na Hashimoto, trzeba ją zindywidualizować i wyeliminować tylko te produkty, które są niekorzystne dla konkretnej osoby, stąd konieczna jest precyzyjna diagnostyka – podkreśla dr n. med. Mirosława Gałęcka, specjalista chorób wewnętrznych z Instytutu Mikroekologii w Poznaniu. Pojawienie się choroby powinno stanowić impuls do trwałej zmiany nawyków i przyzwyczajeń związanych z odżywianiem. Zaleca się, by z diety w chorobie Hashimoto wycofać nabiał (kazeina lub inne białka mleka mogą być przyczyną kłopotów z trawieniem) i gluten (może to wspomóc wyciszenie procesu autoimmunologicznego). Dla osób z chorobą Hashimoto cenny jest także selen, który poprzez poprawę funkcjonowania układu immunologicznego zmniejsza aktywność zapalną tarczycy. Ze względu na ryzyko przedawkowania tego składnika warto korzystać z naturalnych źródeł selenu. Znajdziemy go w orzechach brazylijskich, rybach morskich, nasionach roślin strączkowych. Kolejny ważny składnik diety to witamina D. Badania przeprowadzone w Turcji wykazały, że 92% osób z Hashimoto miało niewystarczający poziom tej witaminy. Pokarmy bogate w nią to ryby (np. łosoś), jajka, mleko, sztucznie wzbogacane witaminą D mleka roślinne i olej z wątroby dorsza. Osoby z chorobą Hashimoto powinny włączać do diety jak najwięcej produktów bogatych w przeciwutleniacze, których zadaniem jest m.in. walka z efektami procesów zapalnych w organizmie. Witaminę A znajdziemy m.in. w tranie, wątrobie, żółtkach jaj, maśle. Beta-karoten znajduje się w czerwonych, żółtych i zielonych warzywach (np. dyni) oraz owocach (np. morelach). Witamina C w znacznych ilościach występuje w natce pietruszki, czarnych porzeczkach, papryce, owocach cytrusowych, kiwi. Witaminę E znajdziemy w ziarnach, kiełkach, orzechach, olejach tłoczonych na zimno (więcej s. 74), żółtku jaj. Wybrane tłuszcze W diecie należy też zwiększyć udział tłuszczów zawierających kwasy tłuszczowe nienasycone. Szczególnie ważne są tu wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które wspierają układ immunologiczny. Dieta bogata w kwasy omega-3 wpływa również na łagodzenie przebiegu procesów zapalnych w organizmie. Dobrym źródłem tego składnika są: tłuste ryby morskie, oleje (np. lniany), nasiona chia, nasiona konopi i siemię lniane.

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami