jcl-dlaoszczednych jcl-dlaoszczednych

Dieta dla oszczędnych

Dieta dla osób, które chcą jeść zdrowo i wydawać przy tym niewiele. Otrzymasz idealnie skomponowane menu, a do przygotowania dań wykorzystasz łatwo dostępne i niedrogie produkty. 

To mit, że zdrowa dieta jest droga. Wręcz przeciwnie, jest mnóstwo tanich, a odżywczych produktów, które pomogą w odpowiednim zbilansowaniu Twojego menu. Program dietetyczny Jesz co lubisz udowadnia, że zdrowa, smaczna i dobrze skomponowana dieta jest na wyciagnięcie ręki każdego.

Karina Białek, dietetyk

Karina Białek

Przykładowy jadłospis w diecie dla oszczędnych

Smoothie jaglane z bananem i malinami
  1. Kalorie: 400 kcal
  2. Składniki:
    1. Kasza jaglana sucha: 24g, 2 łyżki
    2. Mleko spożywcze 2% tłuszczu: 250 ml, 1 szklanka
    3. Banan: 110g, 1 sztuka
    4. Maliny: 110g, 1 szklanka
    5. Len, nasiona (siemię lniane): 5g, 1 łyżeczka
    6. Rodzynki suszone: 10g, 2 łyżeczki
  3. Sposób przygotowania:
    1. Ugotuj kaszę jaglaną przez około 15-20 minut.
    2. Owoce obierz i pokrój.
    3. Wszystkie składniki wraz z mlekiem przełóż do miksera i zblenduj na smoothie.

      * Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
      ** Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.
      *** Jeśli twoje smoothie jest zbyt gęste, dolej wody.
      **** Staraj się wybierać niesiarkowane suszone owoce.
Śniadanie
Serek twarogowy z morelami suszonymi i migdałami
  1. Kalorie: 256 kcal
  2. Składniki:
    1. Twaróg półtłusty: 60g, 2 plastry
    2. Jogurt naturalny 2% tłuszczu: 46g, 2 łyżki
    3. Morele suszone: 20g, 2 sztuki
    4. Migdały: 16g, 1 łyżka
  3. Sposób przygotowania:
    1. Suszone owoce i orzechy posiekaj.
    2. Wszystkie składniki wyłóż do miseczki i wymieszaj.

      * Orzechy możesz podprażyć na suchej patelni.
      ** Suszone owoce możesz najpierw namoczyć w wodzie przez kilka minut.
      *** Staraj się wybierać niesiarkowane suszone owoce.
Drugie śniadanie
Leczo z kurczakiem, cukinią i papryką podane na brązowym ryżu
  1. Kalorie: 696 kcal
  2. Składniki:
    1. Ryż brązowy suchy: 70g, 5 łyżek
    2. Kurczak, mięso z piersi bez skóry: 170g
    3. Cukinia: 164g, około 0.5 sztuki
    4. Papryka czerwona: 111g, około 0.5 sztuki
    5. Groszek zielony, konserwowy, bez zalewy: 64g, 4 łyżki
    6. Pomidory krojone w puszce: 272g, 1 szklanka
    7. Cebula: 44g, około 0.5 sztuki
    8. Czosnek: 7g, 1 ząbek
    9. Olej rzepakowy rafinowany: 14 ml, 2 łyżki
    10. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    11. Papryka ostra mielona: 2g, 2 szczypty
    12. Cząber suszony: 1g, 1 szczypta
  3. Sposób przygotowania:
    1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
    2. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
    3. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
    4. Groszek opłucz na sitku.
    5. Cukinię oraz paprykę umyj i pokrój.
    6. W garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę, a po chwili dodaj czosnek oraz mięso. Smaż aż mięso się zarumieni. Następnie dodaj warzywa razem z groszkiem i smaż przez chwilę.
    7. Dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy i duś pod przykryciem 10 - 15 minut.
    8. Gotowe leczo podawaj z ryżem.
Obiad
Jogurt z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami
  1. Kalorie: 278 kcal
  2. Składniki:
    1. Jogurt naturalny 2% tłuszczu: 265g, 1 szklanka
    2. Jabłko: 226g, 1 sztuka
    3. Rodzynki suszone: 5g, 1 łyżeczka
    4. Cynamon mielony: 1g, 1 szczypta
  3. Sposób przygotowania:
    1. Owoc obierz i pokrój.
    2. Wszystkie składniki wymieszaj.

      * Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
      ** Staraj się wybierać niesiarkowane suszone owoce.
Podwieczorek
Fasolka szparagowa w pomidorach z ryżem
  1. Kalorie: 431 kcal
  2. Składniki:
    1. Ryż brązowy suchy: 56g, 4 łyżki
    2. Fasolka szparagowa zielona, mrożona: 121g, 1 szklanka
    3. Cebula: 44g, około 0.5 sztuki
    4. Czosnek: 7g, 1 ząbek
    5. Pomidory krojone w puszce: 136g, około 0.5 szklanki
    6. Oliwki czarne marynowane: 36g, 2 łyżki
    7. Olej rzepakowy rafinowany: 14 ml, 2 łyżki
    8. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    9. Pieprz czarny: 1g, 1 szczypta
    10. Cynamon mielony: 1g, 1 szczypta
  3. Sposób przygotowania:
    1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
    2. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo i odcedź.
    3. Oliwki odsącz z zalewy i przekrój na połówki.
    4. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
    5. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, dodaj czosnek, fasolkę, pomidory, oliwki oraz przyprawy. Całość duś przez około 10 minut, a następnie wymieszaj z ryżem.
    6. Gotowe danie wyłóż na talerz.
Kolacja

Przykładowe dania w diecie dla oszczędnych

Co zyskasz wybierając nasz program dietetyczny:

  • Plan dietetyczny skrojony na miarę, który pomoże Ci schudnąć, przytyć lub utrzymać wagę
  • Posiłki, które uwzględnią Twoje uwarunkowania fizyczne, alergie, choroby oraz aktywność fizyczną
  • Oszczędzisz czas i pieniądze z listą zakupów automatycznie generowaną do twoich posiłków
  • W każdej chwili będziesz mógł zadać pytanie specjaliście i otrzymać profesjonalną odpowiedź w kilkanaście minut!
  • Wprowadzasz zmiany, a nasz program automatycznie dopasowuje kolejne posiłki w Twoim planie dietetycznym

Polecają nas

Poradnikzdrowie.pl
Poradnikzdrowie.pl
Beszamel
Beszamel
MjakMama
MjakMama

Opinie użytkownikówJesz co Lubisz:

„Próbowałam wiele różnych diet oraz bardzo się do nich stosowałam lecz nie spełniły moich oczekiwań, natomiast program dietetyczny Jesz co Lubisz okazał się strzałem w dziesiątkę. Nigdy nie byłam tak zadowolona podczas trzymania diety. Uważam, że jest to naprawdę świetny i wygodny program który będę polecać.”

Klaudia

„Jestem bardzo zadowolona, przede wszystkim z różnorodnych dań, smacznych i prostych do wykonania. Możliwość modyfikacji dań jest jak najbardziej na plus. Świetnie, że można gotować także dla rodziny.

Monika

„Jestem pracującą mamą 3-letniego dziecka. Nie mam czasu aby umawiać się do dietetyków czy też tworzyć listy zakupów pod konkretną dietę. Dzięki temu programowi za pomocą kilku kliknięć mam gotową listę zakupów z dokładną ilością danego produktu. Mogę umówić się na pasujący mi termin z dietetykiem, a co najważniejsze mogę wymieniać posiłek wybierając z dużej ilości dostępnych przepisów co umożliwiało mi - bez wychodzenia na zakupy, sporządzić mi zdrowy i pełnowartościowy posiłek z produktów, które już posiadałam w domu. Polecam go każdemu znajomemu.”

Daria

„Bardzo podobają mi się przepisy, są smaczne, szybkie i proste. Duży plus za możliwość modyfikacji planu i listy zakupowe!”

Agnieszka

„Od zawsze szukałam diety idealnie dopasowanej do mnie i do mojego trybu dnia. Do momentu wykupienia diety „Jesz co lubisz” każda dieta miała dla mnie wiele minusów i nie przynosiła mi pożądanych efektów. Dieta „Jesz co lubisz” jest smaczna i szybka do codziennego przygotowania na cały dzień oraz jako jedna z nielicznych sprawiała że oprócz tego że spadałam z wagi czułam się przy tym bardzo dobrze i miałam dużo energii.”

Natalia

Sposób na zdrowe i tanie jedzenie - jak jeść zdrowo i niedrogo

Planuj jadłospis i listę zakupów

Niemarnowanie jedzenia zaczyna się jeszcze przed pójściem na zakupy. Kupowanie tylko tego, co potrzebne to najbardziej efektywny sposób – dzięki temu oszczędzisz też pieniądze i czas, bo nie będziesz zastanawiać się, jak zagospodarować resztki. Raz na tydzień lub kilka dni przejrzyj szafki, przemyśl z rodziną, na co macie ochotę i ustal plan posiłków. Będąc w sklepie, trzymaj się listy. Daj sobie jednak trochę luzu – jeśli kupisz coś spontanicznie, niech to będzie produkt trwały, o dłuższej dacie przydatności do spożycia. Do śmietnika najczęściej trafiają łatwo psujące się rzeczy, takie jak owoce, warzywa, wędliny, sery. Tych lepiej kupić mniej i na bieżąco dokupywać niewielkie ilości. Warto też przemyśleć, co wyrzucacie najczęściej i jak tego uniknąć.

Odpowiednio przechowuj żywność

Po zakupach od razu posegreguj warzywa i owoce. Brzoskwinie, cytrusy i wszystkie owoce jagodowe przechowuj w lodówce. Pomidory nie lubią lodówki, szybciej się w niej psują i tracą smak. Wilgoć i brak dostępu powietrza przyczynia się do psucia się żywności, dlatego owoce i warzywa przechowuj w dużych pojemnikach, bawełnianych torbach lub owinięte ręcznikiem papierowym. Warzywa korzeniowe umieść w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. Marchew, rzodkiewki, seler i świeże zioła możesz włożyć do słoików z wodą i umieścić je w lodówce. Do serów i wędlin używaj papieru pergaminowego albo woskowijek (w folii psują się szybciej), hermetycznie zamykanych szklanych pojemników (nie wchodzą w reakcje z żywnością). Chleb, zamiast w plastiku, trzymaj w lnianym woreczku. Żywność, którą trzeba zużyć najszybciej, trzymaj w lodówce na widoku, by o niej nie zapomnieć.

Sprytnie wykorzystuj resztki

Sposobów na to jest wiele. Przejrzałe banany możesz zamrozić, a potem zblendować na lody, albo upiec z nich chlebek bananowy. Lekko zwiędłe warzywa nadadzą się do zupy albo do upieczenia, owoce wykorzystasz w smoothie, a z chleba zrobisz tosty francuskie. Resztki warzyw możesz zbierać w zamrażalniku i przerobić na bulion.

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami