Sposób na zdrowe i tanie jedzenie - jak jeść zdrowo i niedrogo
Planuj jadłospis i listę zakupów
Niemarnowanie jedzenia zaczyna się jeszcze przed pójściem na zakupy. Kupowanie tylko tego, co potrzebne to najbardziej efektywny sposób – dzięki temu oszczędzisz też pieniądze i czas, bo nie będziesz zastanawiać się, jak zagospodarować resztki. Raz na tydzień lub kilka dni przejrzyj szafki, przemyśl z rodziną, na co macie ochotę i ustal plan posiłków. Będąc w sklepie, trzymaj się listy. Daj sobie jednak trochę luzu – jeśli kupisz coś spontanicznie, niech to będzie produkt trwały, o dłuższej dacie przydatności do spożycia. Do śmietnika najczęściej trafiają łatwo psujące się rzeczy, takie jak owoce, warzywa, wędliny, sery. Tych lepiej kupić mniej i na bieżąco dokupywać niewielkie ilości. Warto też przemyśleć, co wyrzucacie najczęściej i jak tego uniknąć.
Odpowiednio przechowuj żywność
Po zakupach od razu posegreguj warzywa i owoce. Brzoskwinie, cytrusy i wszystkie owoce jagodowe przechowuj w lodówce. Pomidory nie lubią lodówki, szybciej się w niej psują i tracą smak. Wilgoć i brak dostępu powietrza przyczynia się do psucia się żywności, dlatego owoce i warzywa przechowuj w dużych pojemnikach, bawełnianych torbach lub owinięte ręcznikiem papierowym. Warzywa korzeniowe umieść w ciemnym, chłodnym
i suchym miejscu. Marchew, rzodkiewki, seler i świeże zioła możesz włożyć do słoików z wodą i umieścić je w lodówce. Do serów i wędlin używaj papieru pergaminowego albo woskowijek (w folii psują się szybciej), hermetycznie zamykanych szklanych pojemników (nie wchodzą w reakcje z żywnością). Chleb, zamiast w plastiku, trzymaj w lnianym woreczku. Żywność, którą trzeba zużyć najszybciej, trzymaj w lodówce
na widoku, by o niej nie zapomnieć.
Sprytnie wykorzystuj resztki
Sposobów na to jest wiele. Przejrzałe banany możesz zamrozić, a potem zblendować na lody, albo upiec z nich chlebek bananowy. Lekko zwiędłe warzywa nadadzą się do zupy albo do upieczenia, owoce wykorzystasz w smoothie, a z chleba zrobisz tosty francuskie. Resztki warzyw możesz zbierać w zamrażalniku i przerobić na bulion.