jcl-dlaaktywnych jcl-dlaaktywnych

Dieta dla aktywnych

Dieta o zwiększonej podaży węglowodanów. Dostarcza energię podczas ćwiczeń, zwiększa wydolność organizmu i optymalizuje proces regeneracji. Dzięki niej szybciej osiągniesz treningowe cele, wysmuklisz sylwetkę i poprawisz kondycję. 

Węglowodany odpowiadają za odnawianie zapasów energii zużywanych podczas wzmożonego wysiłku fizycznego. Korzystanie z diety dla aktywnych w programie Jesz co lubisz zapewni odpowiednią wydolność podczas treningów, a także optymalne warunki do regeneracji organizmu.

Kamila Pawłowska, dietetyk

Kamila Pawłowska

Przykładowy jadłospis z diety dla aktywnych

Omlet z szynką, serem mozzarella, pomidorami i rukolą
  1. Kalorie:  404 kcal
  2. Składniki:
    1. Jaja kurze surowe: 126g, 2 sztuki
    2. Mąka pszenna pełnoziarnista: 8g, 2 łyżeczki
    3. Mleko spożywcze 2% tłuszczu: 16 ml, 2 łyżki
    4. Olej rzepakowy rafinowany: 7 ml, 1 łyżka
    5. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    6. Szynka z indyka: 46g, 2 plastry
    7. Mozzarella: 32g, 2 plastry
    8. Pomidor: 48g, 2 plastry
    9. Rukola: 9g, około 0.5 szklanki
    10. Pieprz czarny: 1g, 1 szczypta
  3. Sposób przygotowania:
    1. Oddziel żółtka od białek.
    2. Do białek dodaj sól i ubij je na sztywno za pomocą trzepaczki lub miksera.
    3. Żółtka wymieszaj dokładnie z mąką i mlekiem – aż uzyskasz gęstą masę.
    4. Szynkę, ser i warzywa posiekaj, dodaj do żółtek i wymieszaj.
    5. Masę połącz z ubitymi białkami i wymieszaj.
    6. Masę przelej na rozgrzaną patelnię z tłuszczem.
    7. Smaż pod przykryciem na wolnym ogniu.
    8. Po około 4 minutach przełóż omlet na drugą stronę.
Śniadanie
Płatki owsiane z pomarańczą i nasionami słonecznika
  1. Kalorie: 251 kcal
  2. Składniki:
    1. Płatki owsiane górskie: 40g, 4 łyżki
    2. Pomarańcza: 112g, około 0.5 sztuki
    3. Słonecznik łuskany, nasiona: 9g, 3 łyżeczki
  3. Sposób przygotowania:
    1. Płatki zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
    2. Owoce obierz i pokrój.
    3. Kiedy płatki zmiękną wymieszaj je z owocami i nasionami.

      * Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
Drugie śniadanie
Papryka faszerowana mięsem mielonym, pieczarkami i marchewką
  1. Kalorie: 696 kcal
  2. Składniki:
    1. Papryka czerwona: 444g, 2 sztuki
    2. Ryż brązowy suchy: 84g, 6 łyżek
    3. Wołowina, polędwica mielona: 100g
    4. Pieczarki: 88g, 4 sztuki
    5. Marchew: 18g, około 0.3 sztuki
    6. Cebula: 44g, około 0.5 sztuki
    7. Kukurydza konserwowa, bez zalewy: 36g, 2 łyżki
    8. Fasola czerwona konserwowa, bez zalewy: 34g, 2 łyżki
    9. Czosnek: 7g, 1 ząbek
    10. Pietruszka, natka świeża: 8g, 4 łyżki
    11. Olej rzepakowy rafinowany: 7 ml, 1 łyżka
    12. Zioła prowansalskie: 1g, 1 szczypta
    13. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    14. Pieprz czarny: 1g, 1 szczypta
  3. Sposób przygotowania:
    1. Paprykę umyj, przekrój na połówki i usuń gniazdo nasienne.
    2. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
    3. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
    4. Marchewkę i pieczarki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
    5. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, dodaj czosnek, pieczarki i marchew, a następnie dodaj mięso mielone i podduś.
    6. Fasolę i kukurydzę odcedź z zalewy.
    7. Wszystkie składniki wymieszaj z ugotowanym ryżem, posiekaną natką pietruszki, a następnie dopraw do smaku.
    8. Papryki napełnij farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
    9. Do nagrzanego piekarnika wstaw naczynie i piecz papryki w 180 stopniach przez około 50 minut.
Obiad
Sałatka owocowa z gruszką, jabłkiem, cynamonem i rodzynkami
  1. Kalorie: 272 kcal
  2. Składniki:
    1. Gruszka: 255g, 1 sztuka
    2. Jabłko: 226g, 1 sztuka
    3. Rodzynki suszone: 10g, 2 łyżeczki
    4. Cynamon mielony: 1g, 1 łyżeczka
  3. Sposób przygotowania:
    1. Owoce obierz i pokrój w kostkę.
    2. Dodaj suszone owoce oraz cynamon i wymieszaj.

      * Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
Podwieczorek
Tortilla z kurczakiem, hummusem, sałatą, cebulą i papryką
  1. Kalorie: 445 kcal
  2. Składniki:
    1. Kurczak, mięso z piersi bez skóry: 100g
    2. Sałata masłowa: 12g, 4 liście
    3. Papryka czerwona: 111g, około 0.5 sztuki
    4. Cebula: 22g, około 0.3 sztuki
    5. Hummus tradycyjny z ciecierzycy: 21g, 3 łyżeczki
    6. Placek tortilli razowej: 82g, 2 sztuki
  3. Sposób przygotowania:
    1. Mięso umyj, osusz, pokrój, a następnie usmaż.
    2. Warzywa umyj i pokrój.
    3. Tortille podgrzej na patelni, posmaruj hummusem i ułóż na nich mięso oraz warzywa.
    4. Zawiń dolny brzeg i zwiń wrapa w rulon. Na końcu zwiąż sznureczkiem lub zawiń folią aluminiową.

      * Do smażenia użyj patelni beztłuszczowej/grillowej.
      ** Danie dopraw do smaku zważając na ilość użytej soli.
Kolacja

Przykładowe dania z diety dla aktywnych

Co zyskasz wybierając nasz program dietetyczny:

  • Plan dietetyczny skrojony na miarę, który pomoże Ci schudnąć, przytyć lub utrzymać wagę
  • Posiłki, które uwzględnią Twoje uwarunkowania fizyczne, alergie, choroby oraz aktywność fizyczną
  • Oszczędzisz czas i pieniądze z listą zakupów automatycznie generowaną do twoich posiłków
  • W każdej chwili będziesz mógł zadać pytanie specjaliście i otrzymać profesjonalną odpowiedź w kilkanaście minut!
  • Wprowadzasz zmiany, a nasz program automatycznie dopasowuje kolejne posiłki w Twoim planie dietetycznym

Przekonaliśmy Cię? Wybierz plan, który Ci odpowiada

1 miesiąc
59 zł

Oferta specjalna

Rozpocznij
2 miesiące
99 zł

Oszczędzasz 19 zł

Rozpocznij
6 miesięcy
199 zł

Oszczędzasz 155 zł

Rozpocznij

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami