Dieta cukrzycowa - zalecenia, jadłospis
Dieta cukrzycowa to propozycja dla osób chcących obniżyć poziom cukru we krwi.,
Co różni cukrzycę typu 1 od cukrzycy typu 2?
W obu postaciach cukrzycy występuje stan hiperglikemii. Osoba z cukrzycą typu 1 nie ma własnej insuliny, co jest stanem bezpośredniego zagrożenia życia. Chory musi otrzymywać insulinę z zewnątrz. W cukrzycy typu 2 organizm wydziela insulinę, ale albo jest jej za mało, albo jest ona niewłaściwie wykorzystywana. Dlatego też w cukrzycy typu 2 mniej jest stanów bezpośrednio zagrażających życiu. A zatem chorzy muszą być inaczej leczeni. W cukrzycy typu 1 konieczne jest przyjmowanie insuliny do końca życia, bo bez niej pacjent zginie. Celem leczenia jest właściwe podawanie insuliny. W cukrzycy typu 2 jest więcej możliwości. Na początku choroby można wprowadzić insulinę i z czasem ją wycofać. Ale ponieważ cukrzyca typu 2 najczęściej dotyczy osób starszych, to trzeba uwzględniać także choroby współistniejące z cukrzycą. Trzeba brać pod uwagę większe ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu.
Czy w obu typach cukrzycy rola właściwej diety i wysiłku fizycznego jest tak samo ważna?
W przypadku cukrzycy typu 2 radykalna zmiana stylu życia, czyli dieta i trening są bardzo pomocne. Czasem też to jest sposób leczenia, kiedy nie musimy wprowadzać leków. Bywa i tak, że po wprowadzeniu zmian w sposobie żywienia i przy utrzymaniu aktywności fizycznej cukrzyca nie znika z organizmu, ale nie wymaga leczenia farmakologicznego. W przypadku cukrzycy typu 1 podawanie insuliny jest konieczne. Nie da się leczenia zastąpić dietą. Chociaż zdrowa dieta i aktywność fizyczna są jak najbardziej wskazane, bo sprzyjają zdrowiu.
Niezależnie od typu cukrzycy, główne cele diety i zalecenia żywieniowe pozostają takie same. Postępowanie dietetyczne skupia się przede wszystkim na kontroli glikemii.
Co jeść przy cukrzycy?
Produkty, które zdecydowanie powinny pojawiać się w menu cukrzyka to te charakteryzujące się niskim lub średnim indeksem glikemicznym.
Indeks glikemiczny to klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we
krwi 2–3 godziny po ich spożyciu. Dotyczy tylko węglowodanów, gdyż tłuszcze i białka nie powodują wzrostu poziomu glukozy. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu. Produkty o wysokim IG powodują zarówno wysoki szczytowy poziom cukru we krwi, jak i jego szybki spadek.
Dieta odchudzająca o niskim IG powinna zawierać nasiona roślin strączkowych, bogate w błonnik warzywa i owoce, produkty zbożowe z pełnego przemiału, niskotłuszczowe produkty mleczne, chude mięso, drób i ryby.