dieta-cukrzycowa dieta-cukrzycowa

Dieta cukrzycowa

Dieta dla diabetyków oraz osób, które zmagają się z insulioopornością lub zespołem policystycznych jajników. Pomoże Ci ustabilizować poziom glukozy we krwi, obniżyć ryzyko powikłań cukrzycowych i osiągnąć cel bez efektu jojo.

 

Dieta Cukrzycowa to propozycja posiłków skomponowanych tak, by wspierać potrzeby Twojego organizmu w chorobie. Wszystkie dania oparliśmy na produktach o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Wybierając ten wariant, nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Jestem przekonana, że podanie ich w nieco innym wydaniu, pozwoli Ci utrzymać motywację do działania i ułatwi realizację celu.

Kamila Pawłowska, dietetyk

Kamila Pawłowska

Przykładowy jadłospis dla diety cukrzycowej

Gryczanka na mleku z bananem i borówkami
  1. Kalorie: 246 kcal
  2. Składniki:
    1. Kasza gryczana sucha: 36 g, 3 łyżki
    2. Mleko spożywcze 2% tłuszczu: 125 ml, około 0.5 szklanki
    3. Banan: 55 g, około 0.5 sztuki
    4. Borówka amerykańska: 18 g, 1 łyżka
  3. Sposób przygotowania:
    1. Ugotuj kaszę w mleku przez około 15 minut i przełóż do miseczki.
    2. Owoce pokrój i dodaj do kaszy.
    3. Wymieszaj wszystkie składniki.
Śniadanie
Serek z dżemem
  1. Kalorie: 156 kcal
  2. Składniki:
    1. Serek wiejski: 128g, około 0.5 szklanki
    2. Dżem truskawkowy niskosłodzony: 22g, 2 łyżeczki
  3. Sposób przygotowania:
    1. Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce.
Drugie śniadanie
Potrawka z bakłażanem i papryką podana na brązowym ryżu
  1. Kalorie: 429 kcal
  2. Składniki:
    1. Ryż brązowy suchy: 42g, 3 łyżki
    2. Bakłażan: 135 g, około 0.3 sztuki
    3. Papryka czerwona: 56g, około 0.3 sztuki
    4. Pomidor: 160g, 1 sztuka
    5. Seler naciowy: 12g, około 0.5 łodygi
    6. Oliwki czarne marynowane: 36g, 2 łyżki
    7. Cebula: 22g, około 0.3 sztuki
    8. Czosnek: 7g, 1 ząbek
    9. Olej rzepakowy rafinowany: 7ml, 1 łyżka
    10. Ocet winny z czerwonego wina: 8ml, 1 łyżka
    11. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    12. Pieprz czarny: 1g, 1 szczypta
    13. Pietruszka, natka świeża: 2g, 1 łyżka
    14. Rozmaryn suszony: 1g, 1 szczypta
    15. Bazylia suszona: 1g, 1 szczypta
    16. Oregano suszone: 1g, 1 szczypta
    17. Migdały: 16g, 1 łyżka
  3. Sposób przygotowania:
    1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
    2. Bakłażana umyj i pokrój na plastry. Przełóż go do miski, posyp solą i odstaw na 15 minut. Następnie plastry bakłażana odsącz z wody i pokrój w ćwiartki.
    3. Cebulę obierz i posiekaj.
    4. Seler naciowy umyj, osusz i pokrój.
    5. Paprykę umyj i pokrój.
    6. Pomidora zalej wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
    7. Oliwki odsącz z zalewy i przekrój na połówki.
    8. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż bakłażana wraz z oregano.
    9. Na drugiej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę i seler, a następnie dodaj paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, pozostałe zioła i smaż przez około 10 minut.
    10. Na patelnię dodaj usmażonego bakłażana i oliwki oraz dopraw octem, solą i pieprzem.
    11. Gotowe danie przełóż na talerz, posyp posiekaną natką pietruszki oraz orzechami i podawaj z ryżem.
Obiad
Wafle ryżowe z twarogiem, papryką i kiełkami
  1. Kalorie: 124 kcal
  2. Składniki:
    1. Wafle ryżowe: 8g, 1 sztuka
    2. Twaróg półtłusty: 45g, około 1.5 plastra
    3. Jogurt naturalny 2% tłuszczu: 23g, 1 łyżka
    4. Papryka czerwona: 56g, około 0.3 sztuki
    5. Lucerna, kiełki: 4g, 1 łyżka
    6. Sól biała: 1g, 1 szczypta
    7. Pieprz czarny: 1g, 1 szczypta
  3. Sposób przygotowania:
    1. Ser wymieszaj z jogurtem i dopraw.
    2. Warzywa umyj i pokrój.
    3. Wafle posmaruj pastą.
    4. Na wierzch połóż warzywa i kiełki.
Podwieczorek
Pasta z sardynek i pomidorów (bezglutenowa)
  1. Kalorie: 196 kcal
  2. Składniki:
    1. Sardynki w oleju: 40g
    2. Przecier pomidorowy (passata): 36g, 2 łyżki
    3. Pieprz czarny: 1g, 1 szczypta
    4. Oregano świeże: 1g, 1 łyżeczka
    5. Chleb bezglutenowy pełnoziarnisty: 31g, 1 kromka
  3. Sposób przygotowania:
    1. Rybę odcedź z zalewy.
    2. Wszystkie składniki przełóż do blendera i zblenduj na gładką pastę.
    3. Pieczywo posmaruj pastą.
Kolacja

Przykładowe dania dla diety cukrzycowej

Co zyskasz wybierając nasz program dietetyczny:

  • Plan dietetyczny skrojony na miarę, który pomoże Ci schudnąć, przytyć lub utrzymać wagę
  • Posiłki, które uwzględnią Twoje uwarunkowania fizyczne, alergie, choroby oraz aktywność fizyczną
  • Oszczędzisz czas i pieniądze z listą zakupów automatycznie generowaną do twoich posiłków
  • W każdej chwili będziesz mógł zadać pytanie specjaliście i otrzymać profesjonalną odpowiedź w kilkanaście minut!
  • Wprowadzasz zmiany, a nasz program automatycznie dopasowuje kolejne posiłki w Twoim planie dietetycznym

Polecają nas

Poradnikzdrowie.pl
Poradnikzdrowie.pl
Beszamel
Beszamel
MjakMama
MjakMama

Opinie użytkownikówJesz co Lubisz:

„Próbowałam wiele różnych diet oraz bardzo się do nich stosowałam lecz nie spełniły moich oczekiwań, natomiast program dietetyczny Jesz co Lubisz okazał się strzałem w dziesiątkę. Nigdy nie byłam tak zadowolona podczas trzymania diety. Uważam, że jest to naprawdę świetny i wygodny program który będę polecać.”

Klaudia

„Jestem bardzo zadowolona, przede wszystkim z różnorodnych dań, smacznych i prostych do wykonania. Możliwość modyfikacji dań jest jak najbardziej na plus. Świetnie, że można gotować także dla rodziny.

Monika

„Jestem pracującą mamą 3-letniego dziecka. Nie mam czasu aby umawiać się do dietetyków czy też tworzyć listy zakupów pod konkretną dietę. Dzięki temu programowi za pomocą kilku kliknięć mam gotową listę zakupów z dokładną ilością danego produktu. Mogę umówić się na pasujący mi termin z dietetykiem, a co najważniejsze mogę wymieniać posiłek wybierając z dużej ilości dostępnych przepisów co umożliwiało mi - bez wychodzenia na zakupy, sporządzić mi zdrowy i pełnowartościowy posiłek z produktów, które już posiadałam w domu. Polecam go każdemu znajomemu.”

Daria

„Bardzo podobają mi się przepisy, są smaczne, szybkie i proste. Duży plus za możliwość modyfikacji planu i listy zakupowe!”

Agnieszka

„Od zawsze szukałam diety idealnie dopasowanej do mnie i do mojego trybu dnia. Do momentu wykupienia diety „Jesz co lubisz” każda dieta miała dla mnie wiele minusów i nie przynosiła mi pożądanych efektów. Dieta „Jesz co lubisz” jest smaczna i szybka do codziennego przygotowania na cały dzień oraz jako jedna z nielicznych sprawiała że oprócz tego że spadałam z wagi czułam się przy tym bardzo dobrze i miałam dużo energii.”

Natalia

Dieta cukrzycowa - zalecenia, jadłospis

Dieta cukrzycowa to propozycja dla osób chcących obniżyć poziom cukru we krwi.
,

Co różni cukrzycę typu 1 od cukrzycy typu 2?

W obu postaciach cukrzycy występuje stan hiperglikemii. Osoba z cukrzycą typu 1 nie ma własnej insuliny, co jest stanem bezpośredniego zagrożenia życia. Chory musi otrzymywać insulinę z zewnątrz. W cukrzycy typu 2 organizm wydziela insulinę, ale albo jest jej za mało, albo jest ona niewłaściwie wykorzystywana. Dlatego też w cukrzycy typu 2 mniej jest stanów bezpośrednio zagrażających życiu. A zatem chorzy muszą być inaczej leczeni. W cukrzycy typu 1 konieczne jest przyjmowanie insuliny do końca życia, bo bez niej pacjent zginie. Celem leczenia jest właściwe podawanie insuliny. W cukrzycy typu 2 jest więcej możliwości. Na początku choroby można wprowadzić insulinę i z czasem ją wycofać. Ale ponieważ cukrzyca typu 2 najczęściej dotyczy osób starszych, to trzeba uwzględniać także choroby współistniejące z cukrzycą. Trzeba brać pod uwagę większe ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu.

Czy w obu typach cukrzycy rola właściwej diety i wysiłku fizycznego jest tak samo ważna?

W przypadku cukrzycy typu 2 radykalna zmiana stylu życia, czyli dieta i trening są bardzo pomocne. Czasem też to jest sposób leczenia, kiedy nie musimy wprowadzać leków. Bywa i tak, że po wprowadzeniu zmian w sposobie żywienia i przy utrzymaniu aktywności fizycznej cukrzyca nie znika z organizmu, ale nie wymaga leczenia farmakologicznego. W przypadku cukrzycy typu 1 podawanie insuliny jest konieczne. Nie da się leczenia zastąpić dietą. Chociaż zdrowa dieta i aktywność fizyczna są jak najbardziej wskazane, bo sprzyjają zdrowiu.

Niezależnie od typu cukrzycy, główne cele diety i zalecenia żywieniowe pozostają takie same. Postępowanie dietetyczne skupia się przede wszystkim na kontroli glikemii.

Co jeść przy cukrzycy?

Produkty, które zdecydowanie powinny pojawiać się w menu cukrzyka to te charakteryzujące się niskim lub średnim indeksem glikemicznym.

Indeks glikemiczny to klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi 2–3 godziny po ich spożyciu. Dotyczy tylko węglowodanów, gdyż tłuszcze i białka nie powodują wzrostu poziomu glukozy. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu. Produkty o wysokim IG powodują zarówno wysoki szczytowy poziom cukru we krwi, jak i jego szybki spadek. Dieta odchudzająca o niskim IG powinna zawierać nasiona roślin strączkowych, bogate w błonnik warzywa i owoce, produkty zbożowe z pełnego przemiału, niskotłuszczowe produkty mleczne, chude mięso, drób i ryby.

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami