jcl-bezglutenowa jcl-bezglutenowa

Dieta bezglutenowa

Dieta dla osób, które eliminują gluten (cierpiących na celiakię lub alergie pokarmowe). Skomponowana tak, by dostarczać odpowiednie ilości składników odżywczych, szczególnie witamin z grupy B i błonnika.

 

Bezglutenowa kuchnia nie musi ograniczać kulinarnych inspiracji, a dania mogą być ciekawe, smaczne i różnorodne. W programie dietetycznym Jesz co Lubisz posiłki zostały przygotowane w oparciu o naturalnie bezglutenowe produkty, które można kupić w większości sklepów.

Ewelina Ogrzewała, dietetyk

Ewelina Ogrzewała

Przykładowy jadłospis dla diety bezglutenowej

Gryczanka na mleku z truskawkami i nasionami słonecznika
  1. Kalorie: 317 kcal
  2. Składniki:
    1. Kasza gryczana sucha: 48g, 4 łyżki
    2. Mleko spożywcze 2% tłuszczu: 188 ml, około 0.8 szklanki
    3. Truskawki: 96g, 8 sztuk
    4. Słonecznik łuskany, nasiona: 6g, 2 łyżeczki
  3. Sposób przygotowania:
    1. Ugotuj kaszę w mleku przez około 15 minut i przełóż do miseczki.
    2. Owoce oraz nasiona dodaj do kaszy i wymieszaj wszystkie składniki.
      *Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
Śniadanie
Koktajl z pietruszką, szpinakiem, kiwi, pomarańczą, jabłkami i daktylami
  1. Kalorie: 206 kcal
  2. Składniki:
    1. Pietruszka, korzeń: 78g, około 0.5 sztuki
    2. Szpinak świeży (baby): 14g, około 0.5 szklanki
    3. Kiwi: 68g, 1 sztuka
    4. Pomarańcza: 112g, około 0.5 sztuki
    5. Jabłko: 113g, około 0.5 sztuki
    6. Daktyle suszone: 12g, 2 sztuki
    7. Woda: 125 ml, około 0.5 szklanki
  3. Sposób przygotowania:
    1. Suszone owoce namocz we wrzątku.
    2. Warzywa i owoce umyj, obierz i pokrój.
    3. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.
Drugie śniadanie
Makaron ryżowy z kurczakiem, cukinią i marchewką
  1. Kalorie: 569 kcal
  2. Składniki:
    1. Makaron ryżowy suchy: 50g
    2. Kurczak, mięso z piersi bez skóry: 140g
    3. Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana): 8g, około 0.5 łyżki
    4. Marchew: 73g, 1 sztuka
    5. Cukinia: 82g, około 0.3 sztuki
    6. Imbir, korzeń: 10g
    7. Czosnek: 7g, 1 ząbek
    8. Sok z cytryny: 9 ml, 1 łyżka
    9. Woda: 63 ml, około 0.3 szklanki
    10. Cukier brązowy: 9g, 1 łyżka
    11. Sos sojowy bezglutenowy (tamari): 10 ml, 1 łyżka
    12. Olej rzepakowy rafinowany: 7 ml, 1 łyżka
    13. Cebula dymka: 50g
    14. Sezam biały, nasiona: 4g, 1 łyżeczka
  3. Sposób przygotowania:
    1. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, przykryj, odstaw na kilka minut (w zależności od instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedź.Mięso umyj, osusz, pokrój i obtocz w mące.
    2. Czosnek oraz imbir obierz i posiekaj.
    3. Cukinię umyj i pokrój.
    4. Marchew umyj, obierz i pokrój w cienkie słupki.
    5. W miseczce przygotuj sos z soku z cytryny, wody i cukru.
    6. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż czosnek oraz imbir, a następnie dodaj mięso, cukinię oraz marchew i smaż przez 5 minut.
    7. Następnie wlej przygotowany sos oraz sos sojowy i zagotuj. Dodaj makaron i wymieszaj.
    8. Gotowe danie przełóż na talerz, posyp posiekaną dymką i sezamem.
Obiad
Jogurt z migdałami i miodem
  1. Kalorie: 175 kcal
  2. Składniki:
    1. Jogurt naturalny 2% tłuszczu: 199g, około 0.8 szklanki
    2. Migdały: 8g, około 0.5 łyżki
    3. Miód pszczeli: 3g, około 0.5 łyżeczki
  3. Sposób przygotowania:
    1. Migdały posiekaj.
    2. Wszystkie składniki wymieszaj.
Podwieczorek
Dhal z soczewicy
  1. Kalorie: 288 kcal
  2. Składniki:
    1. Ryż brązowy suchy: 28g, 2 łyżki
    2. Soczewica czerwona, nasiona suche: 30g, 2 łyżki
    3. Cebula: 22 g, około 0.3 sztuki
    4. Mleczko kokosowe: 16 ml, 1 łyżka
    5. Olej rzepakowy rafinowany: 4 ml, 2 łyżeczki
    6. Kurkuma: 1g, 1 szczypta
    7. Kmin rzymski, ziarno (kumin): 2g, około 0.5 łyżeczki
    8. Kozieradka, nasiona: 3g, około 0.5 łyżeczki
    9. Chili mielone: 1g, 1 szczypta
    10. Sól biała: 1g, 1 szczypta
  3. Sposób przygotowania:
    1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
    2. Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą. Następnie przełóż do garnka, zalej wodą z kurkumą i gotuj pod przykryciem do momentu, aż soczewica będzie lekko miękka.
    3. Cebulę obierz i posiekaj.
    4. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż cebulę wraz z kuminem, kozieradką i chili.
    5. Do garnka z soczewicą dodaj zawartość patelni oraz mleczko. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5 minut.
    6. Gotowe danie dopraw do smaku solą i podawaj z ryżem.
Kolacja

Przykładowe dania dla diety bezglutenowej

Co zyskasz wybierając nasz program dietetyczny:

  • Plan dietetyczny skrojony na miarę, który pomoże Ci schudnąć, przytyć lub utrzymać wagę
  • Posiłki, które uwzględnią Twoje uwarunkowania fizyczne, alergie, choroby oraz aktywność fizyczną
  • Oszczędzisz czas i pieniądze z listą zakupów automatycznie generowaną do twoich posiłków
  • W każdej chwili będziesz mógł zadać pytanie specjaliście i otrzymać profesjonalną odpowiedź w kilkanaście minut!
  • Wprowadzasz zmiany, a nasz program automatycznie dopasowuje kolejne posiłki w Twoim planie dietetycznym

Polecają nas

Poradnikzdrowie.pl
Poradnikzdrowie.pl
Beszamel
Beszamel
MjakMama
MjakMama

Opinie użytkownikówJesz co Lubisz:

„Próbowałam wiele różnych diet oraz bardzo się do nich stosowałam lecz nie spełniły moich oczekiwań, natomiast program dietetyczny Jesz co Lubisz okazał się strzałem w dziesiątkę. Nigdy nie byłam tak zadowolona podczas trzymania diety. Uważam, że jest to naprawdę świetny i wygodny program który będę polecać.”

Klaudia

„Jestem bardzo zadowolona, przede wszystkim z różnorodnych dań, smacznych i prostych do wykonania. Możliwość modyfikacji dań jest jak najbardziej na plus. Świetnie, że można gotować także dla rodziny.

Monika

„Jestem pracującą mamą 3-letniego dziecka. Nie mam czasu aby umawiać się do dietetyków czy też tworzyć listy zakupów pod konkretną dietę. Dzięki temu programowi za pomocą kilku kliknięć mam gotową listę zakupów z dokładną ilością danego produktu. Mogę umówić się na pasujący mi termin z dietetykiem, a co najważniejsze mogę wymieniać posiłek wybierając z dużej ilości dostępnych przepisów co umożliwiało mi - bez wychodzenia na zakupy, sporządzić mi zdrowy i pełnowartościowy posiłek z produktów, które już posiadałam w domu. Polecam go każdemu znajomemu.”

Daria

„Bardzo podobają mi się przepisy, są smaczne, szybkie i proste. Duży plus za możliwość modyfikacji planu i listy zakupowe!”

Agnieszka

„Od zawsze szukałam diety idealnie dopasowanej do mnie i do mojego trybu dnia. Do momentu wykupienia diety „Jesz co lubisz” każda dieta miała dla mnie wiele minusów i nie przynosiła mi pożądanych efektów. Dieta „Jesz co lubisz” jest smaczna i szybka do codziennego przygotowania na cały dzień oraz jako jedna z nielicznych sprawiała że oprócz tego że spadałam z wagi czułam się przy tym bardzo dobrze i miałam dużo energii.”

Natalia

Dieta bezglutenowa

Czym jest gluten?

Gluten to białko obecne w żywności produkowanej z pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia. Jego śladowe ilości mogą występować także w innych produktach, jeżeli były one wytworzone na tej samej taśmie produkcyjnej, na której powstawały wyroby z pszenicy czy żyta. Dlatego poducenci na opakowaniach swoich wyrobów umieszczają informację – szczególnie ważną dla alergików – o zawartości śladowych ilości potencjalnych alergenów, np. pszenicy, gorczycy, orzechów.

Komu szkodzi gluten?

Są dwie grupy osób, które powinny unikać glutenu. W pierwszej są pacjenci z celiakią, czyli z chorobą trzewną. To uwarunkowana genetycznie niewłaściwa reakcja organizmu na gluten, która prowadzi do zaniku kosmków jelitowych. Konsekwencją jest zaburzenie wchłaniania składników odżywczych. W drugiej grupie znajdują się osoby, które wprawdzie nie mają celiakii, ale są uczulone na białko zawarte w pszenicy, życie, owsie czy jęczmieniu. Jeszcze czymś innym jest nadwrażliwość na gluten. To przypadki nietolerancji glutenu, gdy po przeprowadzeniu odpowiednich badań diagnostycznych wykluczono celiakię i alergię i nie stwierdzono zaniku kosmków jelitowych. U osób tych spożycie glutenu wywołuje niepożądane objawy: bóle brzucha, ogólne zmęczenie, wzdęcia, zaparcia, biegunki, uczucie przelewania się w jelitach itp.

Dieta bezglutenowa – co jeść

Każda dieta eliminacyjna może być niekorzystna dla naszego organizmu, ponieważ nie będzie dostarczała wszystkich potrzebnych witamin i minerałów. Bycie na diecie bezglutenowej nie polega na tym, że w sklepie wybieramy produkty wolne od glutenu lub o obniżonej zawartości glutenu. Osoba, która ma problem z glutenem, nie powinna jeść więcej niż 10 mg glutenu na dobę. W prawidłowej diecie bezglutenowej te produkty muszą być zastąpione innymi. Zamiast pszenicy, jęczmienia czy żyta trzeba wprowadzić ryż, kukurydzę, różne gatunki kasz, które nie powstają ze zbóż zawierających gluten. U osób, które na własną rękę stosują dietę bezglutenową, często występują niedobory żelaza, witamin z grupy B (bo te znajdują się również w pieczywie) lub też składników mineralnych, które występują w zbożach. A zatem takiej diety nie powinno się stosować z powodu mody. Jeśli ktoś ma wskazania do diety bezglutenowej, gdy rozpoznano u niego celiakię, alergię czy nadwrażliwość, powinien być pod opieką doświadczonego dietetyka, który ułoży właściwą dietę. Dietę, która przede wszystkim będzie leczyła chorobę i jednocześnie zapobiegała niedoborom żywieniowym.

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami