Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Pomidory można znaleźć niemal w każdej kuchni. Mogą być spożywane pod każdą postacią, nadając potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Okazuje się, że choć stanowią prawdziwą bombę odżywczą, nie każdy może włączyć je do codziennego jadłospisu. Te osoby powinny umieścić je na czarnej liście.
Liczne składniki odżywcze, witaminy i w efekcie szereg korzyści dla zdrowia - takie właśnie są pędy groszku. Nie bez powodu uznaje się je za jedne z najbardziej wartościowych roślin w diecie człowieka. Pędy groszku to smaczny przepis na zachowanie zdrowia. Sprawdź, dlaczego warto po nie sięgać.
Wiosna już na dobre zagościła za oknami. Oznacza to, że na nasze talerze już zaczną trafiać sezonowe warzywa i owoce. W tym gronie znalazły się również kiełkujące między marcem a kwietniem szparagi. Są one nie tylko dietetyczne, ale również zdrowe. Co znajdziemy w szparagach?
To jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, które codziennie gości na stole dr Howarda Tuckera, najstarszego neurologa na świecie. W Polsce również można je kupić, jednak sięgamy po nie zdecydowanie za rzadko. Tymczasem szereg badań potwierdza, że to skarbnica witamin i minerałów oraz substancji, które zapobiegają rozwojowi niektórych nowotworów.
Ludzie od wieków szukają leków na starzenie się. Bryan Johnson postawił sobie jednak za życiowy cel znalezienie sekretu długowieczności. Niedawno ujawnił jeden z kluczowych składników, których używa codziennie, by zachować młody wygląd. Może być on zaskoczeniem dla wielu.
Brytyjska królowa Elżbieta II dożyła pięknego wieku - 96 lat. Jak na swój wiek, nie narzekała na zdrowie i była w całkiem niezłej kondycji fizycznej. Monarchini miała swoje stałe rytuały oraz nawyki żywieniowe. Jak się okazuje, jej sekret długowieczności krył się w jadłospisie. Wiemy, co najbardziej lubiła jeść.
Stosujemy drakońskie diety, chorobliwie liczymy kalorie, wyciskamy siódme poty na siłowni, a to wszystko po to, by zrzucić zbędne kilogramy. Robimy, co możemy, a waga stoi w miejscu. Jak stwierdził naukowiec Kevin Hall, przychodzi moment, gdy przestajemy chudnąć. Wyjaśnił, jak to działa.
Nie każdy, kto osiągnie wiek ponad 100 lat, jest niedołężny i zdany na opiekę innych. Przykładem jest 103-letnia babcia, która podbiła serca wielu osób. Wciąż samodzielnie gotuje, chodzi na zakupy, a jej wypowiedzi pokazują, że wciąż ma jasny umysł. Zdradziła kilka sekretów długowieczności, a wśród nich przepis na pewien sok.
Dolegliwości trawienne nigdy nie są przyjemne. Na szczęście istnieją skuteczne sposoby, by sobie z nimi poradzić. I nie chodzi wyłącznie o produkty dostępne w drogeriach i aptekach. Są również naturalne alternatywy, które nie tylko wzmocnią naszą odporność, ale również poprawią ogólne samopoczucie.
Znacie kogokolwiek, kto przez dwa lata codziennie jadł rosół? Bo ja tak. Zosia przez dwa lata nie chciała jeść niczego innego. Młodemu człowiekowi czasem trudno wyperswadować niektóre nawyki, ale okazuje się, że dorosłej osobie też niełatwo. Dietetyczka Paulina Szymczak wyjaśnia, czy upodobania kulinarne Zosi są zdrowe, czy niekoniecznie i kiedy uważać na “rosołek”.
Wielu z nas zaczyna dzień od kawy, aby się obudzić, dodać sobie energii i zwiększyć swoją produktywność. To zasługa naturalnego „dopalacza”, czyli kofeiny, która ma liczne właściwości pobudzające. Zamień tzw. małą czarną na napój na bazie tego dodatku, a twój mózg będzie ostry jak brzytwa. Smak i właściwości z pewnością cię zaskoczą.
Ten owoc, który ma zbliżony kształt do gruszki, cieszy się coraz większą popularnością wśród konsumentów. I prawidłowo, ponieważ stanowi wartościową bombę odżywczą. Wspiera odporność, reguluje ciśnienie i poziom cukru we krwi oraz pomaga zrzucić dodatkowe kilogramy. Wystarczy zjeść jedną sztukę dziennie, by zapobiec rozwojowi wielu groźnych chorób.

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.