Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Dolegliwości trawienne nigdy nie są przyjemne. Na szczęście istnieją skuteczne sposoby, by sobie z nimi poradzić. I nie chodzi wyłącznie o produkty dostępne w drogeriach i aptekach. Są również naturalne alternatywy, które nie tylko wzmocnią naszą odporność, ale również poprawią ogólne samopoczucie.
Znacie kogokolwiek, kto przez dwa lata codziennie jadł rosół? Bo ja tak. Zosia przez dwa lata nie chciała jeść niczego innego. Młodemu człowiekowi czasem trudno wyperswadować niektóre nawyki, ale okazuje się, że dorosłej osobie też niełatwo. Dietetyczka Paulina Szymczak wyjaśnia, czy upodobania kulinarne Zosi są zdrowe, czy niekoniecznie i kiedy uważać na “rosołek”.
Wielu z nas zaczyna dzień od kawy, aby się obudzić, dodać sobie energii i zwiększyć swoją produktywność. To zasługa naturalnego „dopalacza”, czyli kofeiny, która ma liczne właściwości pobudzające. Zamień tzw. małą czarną na napój na bazie tego dodatku, a twój mózg będzie ostry jak brzytwa. Smak i właściwości z pewnością cię zaskoczą.
Ten owoc, który ma zbliżony kształt do gruszki, cieszy się coraz większą popularnością wśród konsumentów. I prawidłowo, ponieważ stanowi wartościową bombę odżywczą. Wspiera odporność, reguluje ciśnienie i poziom cukru we krwi oraz pomaga zrzucić dodatkowe kilogramy. Wystarczy zjeść jedną sztukę dziennie, by zapobiec rozwojowi wielu groźnych chorób.
Czarne porzeczki są w czołówce najzdrowszych owoców. Bogactwo witaminy C i potasu to dopiero początek ich zalet. Czarne porzeczki dbają o układ krążenia, m.in. obniżając poziom złego cholesterolu. Poza tym czarne porzeczki sprzyjają prawidłowej pracy nerek. Mało kto wie, że pestek czarnej porzeczki można zrobić olej, który oczywiście też jest źródłem szeregu korzyści dla zdrowia.
Ten Amerykanin, który przekroczył już 60 lat, „hakuje” swoje ciało, by było jak najdłużej młode, jędrne i odżywione. Dave Pascoe uważa, że mimo swojego wieku zachował formę 38-latka. Co zrobić, by być wiecznie młodym? Mężczyzna zdradza kilka złotych tajników na to, jak nie dać się czasowi.
To naprawdę ostry zawodnik i wiele zmienia: w wartości odżywczej dania oraz jego smaku. Kiedyś obowiązkowy element każdej wytrawnej kanapki i mdłej potrawy, dziś niesłusznie trochę zapomniany. Znajdziesz go w wielu gotowcach śniadaniowych, ale warto dorzucić świeży. Nie tylko wiosną.
Lilaki, często nazywane (błędnie) bzem, są uwielbiane z uwagi na piękne kwiaty, które w dodatku niezwykle atrakcyjnie pachną. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że te atrakcyjne rośliny mają szereg właściwości, dzięki którym mogą korzystnie wpływać na zdrowie. Poznaj zalety syropów i herbat z lilaka pospolitego.
Wypicie tego zdrowego napoju każdego ranka może przynieść nam wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. O jaki napój chodzi? Oczywiście o nic innego, jak o wodę z imbirem. Już jedna szklanka każdego dnia pozytywnie wpłynie na nasz organizm i pomoże w walce ze zbędnymi kilogramami.
Nie da się uniknąć nieuniknionego, ale zawsze można spowolnić ten proces. Celem diety anti-aging jest przedłużenie młodości, rozumianej jako dobra forma i zdrowy wygląd, jak najdłużej. Przyjęło się uważać, że jedzenie "eliksirów młodości" musi słono kosztować. To nie tak. Nie trzeba jeść awokado czy egzotycznych orzechów, by o siebie dbać.
Choć te egzotyczne owoce są niewielkie, kryją w sobie mnóstwo zdrowotnych korzyści. Smakują doskonale, niezależnie od tego, czy są akurat świeże, czy suszone. Warto po nie sięgać regularnie ze względu na pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Starzenie jest zupełnie naturalnym procesem, jednak faktem pozostaje, że chwytamy się przeróżnych sposobów, żeby je choć strochę zatrzymać. Dietetyczka zdradziła 3 nawyki żywieniowe, dzięki którym starzenie po 50 roku życia spowolnimy i zapobiegniemy występowaniu części związanych z nim chorób.

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.